Τα πειράγματα από τους συνομηλίκους, ακόμη και σε βαθμό bullying δεν είναι δυστυχώς ένα ασυνήθιστο φαινόμενο μεταξύ των παιδιών. Αδιαμφισβήτητα, αποτελούν μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αυτοεκτίμηση ή και την ασφάλεια ενός παιδιού. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να καθοδηγήσουμε το παιδί μας ώστε να μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό του με το σωστό τρόπο.

 

 

Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν πρέπει να παίρνετε το κινητό του παιδιού ως τιμωρία

Πώς να μάθουμε στα παιδιά να αμύνονται σωστά

Ένα παιδί μπορεί να διστάζει να υπερασπιστεί τον εαυτό του για διάφορους λόγους. Μπορεί να μη νιώθει αρκετά ικανό να αντιμετωπίσει τα άτομα που του επιτίθενται ή και να μην ξέρει ακριβώς το πώς να το κάνει.

Για να αποκτήσει λοιπόν τα κατάλληλα «εργαλεία» και να μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό του με ειρηνικό τρόπο, ως ενήλικες θα πρέπει να προσπαθήσουμε για τα ακόλουθα:

Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού

Προσπαθήστε πάντα να ενισχύετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας ώστε να αισθάνεται σίγουρο για τον εαυτό του. Η υποστήριξή σας και η θετική σας στάση ενόψει επιτυχιών μα και αποτυχιών του, βοηθά την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας να ανθίσει.

Ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του

Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να επικοινωνεί με τους γύρω του με δυναμισμό, να διεκδικεί πράγματα για τον εαυτό του και να στέκεται αντιμέτωπο με όποιον του επιτίθεται μέσω του διαλόγου.

Ένας τρόπος για να του ανοίξετε το δρόμο είναι να του μεταφέρετε το πώς εσείς έχετε αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις ή να το ενθαρρύνετε να σας πει εκείνα που θα ήθελε να εκφράσει σε εκείνους που το ενοχλούν.

Επίσης, θα πρέπει να μάθετε στο παιδί σας πως είναι όχι μόνο ωφέλιμο, μα και απαραίτητο να λέει «όχι», θέτοντας τα όριά του όταν δε θέλει ή δεν ενδιαφέρεται να κάνει κάτι για το οποίο ενδεχομένως του ασκείται κάποια πίεση.

Αντιμετώπιση προσβολών

Οι περισσότερες περιπτώσεις παρενοχλήσεων ξεκινούν με μια προσβλητική λέξη ή χειρονομία.

Για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση, μπορείτε να καθοδηγήσετε το παιδί να:

  • «Απαντήσει» στην προσβολή σαν να ήταν ασήμαντη επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι η απομάκρυνση από το σημείο της επίθεσης δεν είναι ένδειξη δειλίας, αλλά μάλλον δύναμης, έναντι της αδυναμίας ορισμένων ανθρώπων που έχουν μάθει να εκφράζονται και να επικοινωνούν μονάχα με αυτόν τον τρόπο.

Συναισθηματικός έλεγχος

Από την άλλη, η αδιαφορία και η σιωπή επειδή ακριβώς όπως είπαμε είναι δύναμη, ίσως εντείνει τα πειράγματα των άλλων μέχρι να αποσπάσουν μια αντίδραση.

Ο έλεγχος των συναισθημάτων σε μια κατάσταση όπως αυτή είναι περίπλοκος και χρειάζεται εξάσκηση για να τον κατακτήσει ένα παιδί.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας στρατηγικές αυτοελέγχου. Για παράδειγμα, να απομακρύνεται, να αναπνέει και να μετρά αργά μέχρι το δέκα για να χαλαρώσει.

Δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος εμπιστοσύνης

Το πιο σημαντικό ίσως  στοιχείο που ως γονείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι να ακούμε τα παιδιά μας.

Τα παιδιά δεν πρέπει να αισθάνονται απροστάτευτα, αδύναμα και ανασφαλή, συναισθήματα που μόνο μέσω της υποστήριξης της δικής μας και των φίλων τους μπορούν να καταπολεμήσουν.

Θα πρέπει λοιπόν σε κάθε περίπτωση να είστε κοντά στο παιδί σας και να το ενθαρρύνετε να μοιράζεται τις σκέψεις του, τους φόβους του και ό,τι μπορεί να συμβαίνει στο σχολείο ή και εκτός. Κάθε παιδί πρέπει να καταλάβει πως το να ζητά βοήθεια δεν υποδηλώνει αδυναμία μα αντιθέτως, δύναμη και ωριμότητα.

Σταθείτε δίπλα και όχι απέναντί του

Κι αν το παιδί σας μοιραστεί μαζί σας μια συγκρουσιακή κατάσταση την οποία δεν αντιμετώπισε σωστά και εντέλει αντέδρασε για παράδειγμα με βίαιο τρόπο, αντί να του επιτεθείτε κι εσείς, μιλήστε μαζί του και εξηγήστε του το γιατί η καταφυγή στη βία όταν θυμώνουμε είναι σε κάθε περίπτωση απαγορευτική και εν συνεχεία με υπομονή, δείξτε του το σωστό τρόπο.