Κακές συνήθειες έχουμε όλοι και, όπως έχουμε ξαναπεί, τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Είναι συνήθειες που κάθε παιδί μπορεί να υιοθετήσει όταν βαριέται, φοβάται, νιώθει ανασφάλεια ή κούραση. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι κακές συνήθειες δεν είναι παρά απλές φάσεις οι οποίες περνούν με τον καιρό. Πώς μπορούμε ως γονείς να βοηθήσουμε;

 

 

 

Επιμονή και… υπομονή

 

 

Το παιδί δεν κοιμάται μόνο του

 

 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: 5 λόγοι για τους οποίους συμπεριφέρονται άσχημα

 

 

 

Δεν υπάρχει ίσως νήπιο που στη μέση της νύχτας να μην έχει επισκεφτεί το κρεβάτι των γονιών του. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο που για να κοπεί μπορεί να πάρει από λίγες μέρες μέχρι κάποιες εβδομάδες.

 

*Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Αφήστε ένα μικρό φως αναμμένο τη νύχτα.
  • Διαβάστε του ένα παραμύθι.
  • Πριν κοιμηθεί το παιδί, ελέγξτε μαζί τους χώρους που του προκαλούν φόβο.
  • Δημιουργήστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου (κλείνω την τηλεόραση, πίνω το γάλα μου, πλένω τα δόντια μου, ξαπλώνω στο κρεβάτι μου, η μαμά ή ο μπαμπάς μου διαβάζει ένα παραμύθι, κοιμάμαι).

 

 

 

«Ο γκρινιάρης»

 

 

Αν το παιδί σας βάζει μονίμως τα κλάματα, παρότι δεν είναι πια μωρό, για να πετύχει οτιδήποτε και κυρίως για να σας πείσει να του κάνετε τα χατίρια, θυμηθείτε πως κατά κάποιον τρόπο το πρόβλημα ξεκινάει από εσάς… Όταν το ακούτε να κλαίει, απλά δεν μπορείτε να αντισταθείτε, παραδίδετε τα «όπλα» σας και είστε έτοιμοι να κάνετε οποιαδήποτε υποχώρηση. Αυτό, το παιδί το γνωρίζει καλά, οπότε και χρησιμοποιεί το κλάμα, γιατί ξέρει ότι έτσι παίρνει αυτό που θέλει.

Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα είναι να του δείξετε ότι με τη συμπεριφορά αυτή δεν υπάρχει περίπτωση να βγει κερδισμένο.

 

 

*Τι μπορείτε να κάνετε

 

 

  • Εξηγήστε του ήρεμα ότι στεναχωριέστε που το βλέπετε έτσι και προσπαθήστε να το ηρεμήσετε.
  • Συνήθως τα παιδιά, όταν γκρινιάζουν, είναι πεινασμένα, κουρασμένα ή βαριεστημένα. Αν κάτι από αυτά ισχύει, προσπαθήστε να καλύψετε την ανάγκη του.
  • Επιβραβεύστέ το όταν συμπεριφέρεται καλά.

 

 

«Το ακατάστατο παιδί»

 

 

Τα περισσότερα παιδιά είναι ακατάστατα, γιατί εννοείται πως είναι πολύ πιο ωραίο να παίζει κανείς με τα παιχνίδια παρά να τα μαζεύει. Ωστόσο, όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, δεν κατανοούν τη φράση «μάζεψε το δωμάτιό σου».

 

 

*Τι να κάνετε:

 

 

  • Προσπαθήστε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Τα πολύ μικρά παιδιά δεν μπορούν να μαζέψουν ένα ολόκληρο δωμάτιο που το έχουν κάνει μία εβδομάδα τώρα άνω-κάτω. Οπότε, ζητάτε καθημερινά από το παιδί να το μαζεύει, αφού έχετε πρώτα εξοπλιστεί με κουτιά και καλάθια.
  • Κάντε το να φανεί σαν παιχνίδι. Για να κάνετε τη διαδικασία ευχάριστη, υποσχεθείτε ότι θα δίνετε στο παιδί σας ένα μικρό δωράκι -για παράδειγμα, ένα αυτοκόλλητο κάθε φορά που μαζεύει τα παιχνίδια του ή τακτοποιεί το δωμάτιό του.