Αγάπη, αφοσίωση, στοργή και από την άλλη μεριά αγανάκτηση και ενίοτε ακόμα και νεύρα. Η υπομονή είναι αναμφίβολα αρετή για κάθε γονιό (και όχι μόνο), αφού ο ρόλος του συνοδεύεται από ανάμεικτα συναισθήματα και πολλές απαιτήσεις. Υπάρχουν «κλειδιά» για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις… δοκιμασίες στις οποίες τα παιδιά κάποιες φορές μας βάζουν;

 

 

 

Μαθαίνοντας την τέχνη της υπομονής

 

 

 

Αγαπητοί γονείς:

 

 

Πάρτε το χρόνο σας

Μετρήστε μέχρι το «10» όταν νιώθετε τα αρνητικά συναισθήματά σας να φτάνουν στο… κόκκινο. Πριν αντιδράσετε σε μια τεταμένη κατάσταση, αφιερώστε λίγα λεπτά για να αναπνεύσετε βαθιά και μετρήστε καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να εκτονωθούν. Στην όλη διαδικασία, «απομακρυνθείτε» για λίγο από τα παιδιά εάν είναι απαραίτητο μέχρι να ηρεμήσετε και επανέλθετε πιο ήρεμοι για να επικοινωνήσετε μαζί τους.

 

 

 

 

Ακούστε τι λέτε

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι μπορεί να λέτε στα παιδιά πάνω στα νεύρα σας; Σκεφτείτε τα λόγια σας ξανά και αναρωτηθείτε αν είναι αυτό το παράδειγμα που θέλετε να δώσετε. Αν είναι πράγματα τα οποία ούτε εσείς θα θέλατε να ακούσετε, τότε απλώς μην τα ξαναπείτε.

 

 

 

Eντοπίστε για να… προλάβετε

Καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσετε μέσα σας να τα πράγματα που σας προκαλούν θυμό και να έχετε σχεδιάσει από πριν τι θα κάνετε όταν έρθει εκείνη η στιγμή. Με το να σκέφτεστε από πριν τις αντιδράσεις σας, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ακραίες.

 

 

 

 

Περπατήστε

Η σωματική άσκηση αποτελεί ένα από τα καλύτερα αντίδοτα για το στρες. Το έντονο περπάτημα μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο για τα συναισθήματά σας, ειδικά εάν νιώθετε έντονο θυμό. Η γιόγκα και ο διαλογισμός θα σας βοηθούσαν επίσης σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε κατάσταση που μπορεί να σας προκαλεί στην καθημερινότητα.

 

 

 

 

«Αποτοξινωθείτε»

Περάστε λίγο χρόνο χώρια από τα παιδιά εάν αυτό είναι που χρειάζεστε και υπάρχει η δυνατότητα να αφήσετε για λίγο τα παιδιά στο σύντροφό σας ή σε κάποιο άλλο αγαπημένο και έμπιστο πρόσωπο και κάντε κάτι για τον εαυτό σας.

 

 

 

 

Επικεντρωθείτε στη λύση, όχι στο πρόβλημα

Αντί να επικεντρωθείτε σε αυτό που σας νευρίασε, κάντε «focus» στην επίλυσή του. Υπενθυμίστε επίσης στον εαυτό σας ότι ο θυμός δε βγάζει πουθενά και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι τα πράγματα χειρότερα. Μόλις  ηρεμήσετε, εκφράστε στο παιδί σας τα συναισθήματά σας και συζητήστε μαζί του. Θα σας εκπλήξει πως ακόμα και τα νήπια καταλαβαίνουν σχεδόν τα πάντα.

Για να αποφευχθεί η κριτική που θα μπορούσε μόνο να αυξήσει την ένταση, επικεντρωθείτε στο τι μπορεί να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα. Να είστε ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα, πείτε: «δεν ήταν σωστό που έσπασες το βάζο και νιώθω απογοήτευση επειδή…», ξεκινώντας μια συζήτηση με το παιδί ή απλά επεξηγώντας εάν είναι πολύ μικρό, αντί για: «όλο ζημιές κάνεις» ή «είσαι κακό παιδί».