Τα μωρά είναι πολύ έξυπνα από την αρχή. Ένα υγιές μωρό γεννιέται με βασικές κινητικές αντιδράσεις, γνωστές ως νεογέννητα αντανακλαστικά, που το βοηθά να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει στο ολοκαίνουργιο περιβάλλον του.

Ορισμένα από αυτά τα αντανακλαστικά των μωρών μπορεί να είναι ανεπαίσθητα, ενώ άλλα, όπως το αντανακλαστικό Moro (γνωστό και ως αντανακλαστικό τρόμου), είναι δύσκολο να μην το παρατηρήσετε. 

Αλλά όλα είναι απίστευτα σημαντικά και τείνουν να έχουν συγκεκριμένο σκοπό – γι’ αυτό και ο παιδίατρος θα τα ελέγξει κατά την πρώτη επίσκεψη του μωρού σας στον γιατρό μια ή δύο ημέρες μετά τη γέννηση.

Διαβάστε επίσης: Συμπεριφορές που δεν φαντάζεστε ότι είναι αναπτυξιακά ορόσημα

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αντανακλαστικό Μόρο, καθώς και για το πώς μοιάζει και γιατί συμβαίνει:

Τι είναι το αντανακλαστικό Moro;

Το αντανακλαστικό τρόμου ή Moro είναι μια έμφυτη αντίδραση του νεογέννητου σε κάτι απροσδόκητο έναν δυνατό θόρυβο, ας πούμε, ή την αίσθηση ότι πέφτει. Συχνά συμβαίνει όταν το μωρό σας κοιμάται, αλλά μπορεί να συμβεί και όταν είναι ξύπνιο.

Αν το μωρό σας παρουσιάζει το αντανακλαστικό Moro, θα το καταλάβετε. Ξαφνικά θα λυγίσει την πλάτη του, θα πετάξει τα χέρια του προς τα πάνω και έξω. Στη συνέχεια, το μικρό σας θα τραβήξει τα γόνατά του προς τα πάνω και θα φέρει τα χέρια του και τις ξανά σφιγμένες γροθιές του κοντά στο σώμα του – σχεδόν σαν να αγκαλιάζει τον εαυτό του.

Δευτερόλεπτα αργότερα, τόσο απότομα όσο ξεκίνησε ο τρόμος, τελειώνει, αν και το μωρό σας μπορεί επίσης να κλάψει. Αν και στην αρχή μπορεί να σας ξαφνιάσει μέχρι να το συνηθίσετε, δεν ενοχλεί καθόλου το μωρό σας και αποτελεί ένδειξη ότι είναι υγιές και αναπτύσσεται όπως πρέπει. Συνήθως ξανακοιμούνται αμέσως, σαν να μην συνέβη τίποτα.

Σκεφτείτε το ως τις πρώτες προσπάθειες του νεογέννητου να προστατεύσει τον εαυτό του και να ανακτήσει την αίσθηση της ισορροπίας του. Και μην ανησυχείτε – το αντανακλαστικό Moro δεν είναι κακό για το μωρό σας και συνήθως εξαφανίζεται σε λίγους μήνες. 

Πόσο διαρκεί;

Ξεκινά από τη γέννηση και μάλιστα, οι γιατροί σας το ελέγχουν τις πρώτες ώρες μετά τη γέννηση του μωρού σας. Οι γιατροί ελέγχουν για το αντανακλαστικό Moro, επειδή είναι ένα σημάδι ότι το νευρικό σύστημα του μωρού σας λειτουργεί.

Συνήθως διαρκεί για μερικούς μήνες. Αν και κάθε μωρό είναι διαφορετικό, οι περισσότεροι γονείς παρατηρούν ότι το αντανακλαστικό τρόμου του μικρού τους κορυφώνεται τον πρώτο μήνα. Αρχίζει να εξασθενεί περίπου στους 24 μήνες.

Ενώ εξαφανίζεται εντελώς μέχρι τους 6 μήνες περίπου. Όταν το μωρό σας είναι περίπου 6 εβδομάδων, θα αρχίσει να εγκλιματίζεται στη ζωή έξω και να αισθάνεται πιο ασφαλές στο περιβάλλον του (χάρη σε εσάς)

Τι το πυροδοτεί;

Σχεδόν τα πάντα είναι άγνωστα στα νεογέννητα, γι αυτό και εκπλήσσονται εύκολα ή και τρομάζουν από νέες γι αυτά αισθήσεις και ήχους. Ακολουθούν μερικά από τα πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν το αντανακλαστικό Moro:

  • Το νεογέννητο νομίζει ότι πέφτει. Όπως όταν βάζετε το μικρό σας στο καλαθάκι του.
  • Οποιαδήποτε απροσδόκητη κίνηση για παράδειγμα, αν βγάλετε το μωρό σας από το κάθισμα του αυτοκινήτου ή αν αλλάξετε τη θέση του κεφαλιού του.
  • Δυνατοί, ξαφνικοί θόρυβοι κοντά όπως το διαπεραστικό γάβγισμα ενός σκύλου, ένα ασθενοφόρο στο δρόμο ή κάτι που πέφτει και σπάει στο πάτωμα.
  • Το μωρό σας τινάζει τα χέρια ή τα πόδια του και ξαφνιάζεται.
  • Πολύ έντονα φώτα, ειδικά όταν ανάβουν σε ένα προηγουμένως σκοτεινό δωμάτιο.
  • Χωρίς προφανή λόγο, αν και αν είναι όταν κοιμάται, μπορεί να ονειρεύεται ότι πέφτει.