Τα πρησμένα πόδια στην περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν από την ξεκούραση μέχρι τη διάθεσή σας. Η τακτική τους φροντίδα επομένως είναι απαραίτητη για να αισθάνεστε καλύτερα, να λειτουργείτε πιο αποδοτικά αλλά και να προλάβετε τυχόν προβλήματα.

 

 

Αντιμετωπίζοντας το πρήξιμο των ποδιών στην εγκυμοσύνη

 

 

 

 

Το πρήξιμο και το αίσθημα βάρους στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούνται εξαιτίας της διαταραχής της ορμονικής ισορροπίας που ευνοεί τη στασιμότητα του αίματος και της λέμφου αλλά και της αύξησης του βάρους που επιβαρύνει τις αρθρώσεις.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης: 5 τρόφιμα που δεν πρέπει να ξεχνάτε στην εγκυμοσύνη

 

 

 

 

Για να ανακουφιστείτε:

 

  • Περπατήστε

Ξεκινήστε το περπάτημα, αφού βέβαια συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Οι ειδικοί συνιστούν καθημερινό περπάτημα τουλάχιστον για 20 λεπτά και κολύμπι.

 

  • Αποφύγετε τον ήλιο

Μην εκθέτετε τα πόδια σας στον ήλιο κατά τις ζεστές ώρες.

 

  • Προσέξτε τα παπούτσια σας

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται, επίσης, όταν επιλέγετε παπούτσια. Πρέπει να στηρίζουν καλά την καμάρα του ποδιού και να μην έχουν τακούνι ψηλότερο από 2 εκατοστά. Φροντίστε να μην είναι στενά για να σας προσφέρουν άνεση στο περπάτημα και καλύτερη ισορροπία, ιδιαίτερα από το δεύτερο τρίμηνο και έως το τέλος της κύησης, όταν τα πόδια σας θα έχουν την τάση να πρήζονται, το μωρό σας θα είναι πιο βαρύ και τα κιλά σας αυξημένα.

 

  • Περπατήστε ξυπόλητη

Περπατάτε ξυπόλυτη όσο πιο συχνά μπορείτε γιατί έτσι ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος και δυναμώνουν οι μύες.

 

  • Μην κάθεστε σταυροπόδι

Μη βάζετε το ένα πόδι πάνω στο άλλο γιατί πιέζονται οι φλέβες και εμποδίζεται η καλή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.

 

  • Κάντε ποδόλουτρο

Όταν νιώθετε τα πόδια σας πολύ κουρασμένα, κάντε ένα ποδόλουτρο με ζεστό νερό και ειδικά άλατα. Έπειτα, σκουπίστε τα καλά, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα, όπου οι μύκητες και τα βακτηρίδια αναπτύσσονται εύκολα. Τέλος, τρίψτε τα με μαλακτική κρέμα. Μην ξεχνάτε να φροντίζετε τα πόδια σας με κάποιο ειδικό προϊόν, που τονώνει την κυκλοφορία στην περιοχή των κάτω άκρων και ξεκουράζει τα πόδια. Πολλά από αυτά περιέχουν αποστάγματα βοτάνων που προστατεύουν τα αγγεία. Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, απλώστε τα κάνοντας ελαφρύ μασάζ, το οποίο αφενός διευκολύνει την απορρόφηση των ενεργών συστατικών και αφετέρου επιδρά άμεσα στο αίμα και τη λέμφο, που έχουν μείνει στάσιμα.

 

 

Για να νιώσετε ακόμα πιο ανάλαφρη…

  • Ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια σε ορθή γωνία. Ανοιγοκλείστε τα σαν ψαλίδι, σταυρώστε τα προς τα εμπρός και προς τα πίσω, και κάντε ποδήλατο.
  • Όταν κοιμάστε, καλό είναι τα πόδια σας να είναι ανασηκωμένα γύρω στα 10 εκατοστά πιο πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, βάζοντας ένα μαξιλαράκι από κάτω.
  • Για να έχουν όμορφη εμφάνιση τα πόδια σας, χρειάζονται έξτρα περιποίηση με δύο απλές και βασικές κινήσεις: απολέπιση (πίλινγκ) και ενυδάτωση. Είναι απαραίτητο να κάνετε απολέπιση στα πόδια σας μία φορά την εβδομάδα. Έτσι, απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα και το δέρμα σας γίνεται πιο ελαστικό. Χρησιμοποιήστε μια απολεπιστική κρέμα (scrub) ή μια βούρτσα με μαλακές τρίχες. Εάν το δέρμα σας είναι ξηρό και ευαίσθητο, απλώστε προηγουμένως λίγο αμυγδαλέλαιο, το οποίο μαλακώνει και διευκολύνει την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων χωρίς να χρειάζεται να τρίψετε με δύναμη. Για να ενυδατώσετε το δέρμα των ποδιών σας, μην ξεχνάτε καθημερινά μετά το ντους, να απλώνετε και αρκετή δόση υδατικής κρέμας ή λοσιόν, η οποία απορροφάται αμέσως, προστατεύει το δέρμα από την ξηρότητα και χαρίζει αίσθηση δροσιάς και απαλότητας.