Η εγκυμοσύνη, πέρα από μια χαρούμενη, είναι και μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος που συχνά συνοδεύεται με πολλά «πρέπει» και «μην». Κάποια από αυτά είναι αληθή, άλλα πάλι, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, όχι.

Για να χαλαρώσετε και να ξεπεράσετε τυχόν ανησυχίες σας πριν τον τοκετό, καταρχήν θα πρέπει να είστε σε συχνή επαφή με το γιατρό σας ο οποίος θα σας ενημερώνει κατάλληλα. Επιπλέον, θα ήταν ωφέλιμο να μην ακούτε συμβουλές φίλων και συγγενών αφού παρόλο που έχουν τις καλύτερες προθέσεις, το ενδιαφέρον τους μπορεί να αγγίζει τα όρια της κινδυνολογίας και να επιβαρυνθείτε αδίκως.

 

 

Διαβάστε επίσης: Το δέρμα μας στην εγκυμοσύνη: 5 ενδιαφέρουσες αλλαγές

 

 

 

Πρέπει ή δεν πρέπει στην εγκυμοσύνη να…

 

 

 

Οδηγάμε;

Η οδήγηση στην εγκυμοσύνη επιτρέπεται, φυσικά με προσοχή. Η ζώνη ασφαλείας, είτε ως οδηγός είτε ως συνοδηγός, όταν η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη πρέπει να εφαρμόζει κάτω από την κοιλιά και το διαγώνιο μέρος της από πάνω ώστε η μήτρα να μην πιέζεται άμεσα.

 

 

 

 

Βάφουμε τα μαλλιά μας;

Η βαφή μαλλιών επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη καθώς δεν υπάρχει καμιά επιστημονική απόδειξη ότι βλάπτει το μωρό. Ωστόσο, καλό είναι πάντα να συμβουλεύεστε το γυναικολόγο σας.

 

 

 

 

Τρώμε αλάτι;

Παλαιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι πρέπει να περιορίζεται πολύ η ποσότητα πρόσληψης αλατιού κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός αυτός δεν χρειάζεται να είναι αυστηρός. Μια μικρή ποσότητα αλατιού άλλωστε βοηθά στο να διατηρούνται τα κατάλληλα επίπεδα νατρίου στο σώμα, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει, εφόσον βέβαια δεν υπάρχει πρόβλημα υπέρτασης ή τοξιναιμίας.

 

 

 

Εργαζόμαστε σε υπολογιστή;

Η πολύωρη εργασία στον υπολογιστή έχει αποδειχθεί ότι δεν βλάπτει καθόλου, ιδιαίτερα σήμερα με τη χρήση της οθόνης LCD. Ωστόσο, οι πολλές ώρες στο πληκτρολόγιο μπορούν να επιταχύνουν το επίπονο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στα χέρια, καθώς οι κλειδώσεις της εγκύου είναι πολύ πιο ευαίσθητες.

 

 

 

Αποφεύγουμε τις γάτες;

Καλό είναι, ναι για να αποφευχθεί ο κίνδυνος τοξοπλάσμωσης. Επιπλέον, πρέπει να φοράτε γάντια, όταν κάνετε κηπουρική ή πλένετε λαχανικά.

 

 

 

Πίνουμε ένα ανθρακούχο όταν έχουμε ναυτία;

Η ναυτία είναι ένα από τα συνήθη συμπτώματα του πρώτου τρίμηνου, και οφείλεται στην απότομη αύξηση των ορμονών της εγκυμοσύνης. Αν σας συμβαίνει το πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, καταναλώστε ένα κράκερ, μία φρυγανιά ή ένα μπισκότο. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει σε μικρότερο βαθμό για το χαμομήλι. Το μεταλλικό νερό, καθώς και ορισμένες τροφές με τζίντζερ επίσης βοηθούν.

 

 

 

Κάνουμε ζεστά ντους;

Πρέπει να είστε προσεκτικές με τα «καυτά» ντους, καθώς η έντονη ζέστη μπορεί να βλάψει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Επίσης, αν το νερό είναι πολύ καυτό, μπορεί να αισθανθείτε αδυναμία ή ναυτία, καθώς ενδέχεται να μειώσει την πίεση του αίματός σας. Τέλος, είναι πιθανό να υπάρξουν επιπτώσεις στο χρώμα του δέρματός σας, κοκκινίζοντάς το υπερβολικά, και να σας προκαλέσει έντονη εφίδρωση.

Αν θέλετε ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο, γεμίστε την μπανιέρα με χλιαρό και όχι με ζεστό νερό.