Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά τους τελευταίους μήνες, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση ακμής, κηλίδων ή ξηροδερμίας. Μάλιστα, όσες γυναίκες έχουν ήδη ξηρό δέρμα, αυτό αφυδατώνεται ακόμα περισσότερο και μπορεί να αρχίσει να σκάει. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά συμπτώματα ακόμα και έντονο πόνο.

 

 

Μήπως δεν πίνετε αρκετό νερό;

Αν και η ενυδάτωση είναι απαραίτητη σε κάθε στάδιο της ζωής, είναι ακόμη περισσότερο απαραίτητη κατά την εγκυμοσύνη. Στην πραγματικότητα, η ποσότητα του νερού που χρειάζεται το σώμα σας αυξάνεται καθώς το μωρό μεγαλώνει.

Εάν λοιπόν δεν αυξήσετε την πρόσληψη νερού, μπορεί να εμφανίσετε σημάδια αφυδάτωσης, συμπεριλαμβανομένου του ξηρού δέρματος στην περιοχή των χειλιών. Άλλες ενοχλήσεις και συμπτώματα όπως διάρροια και έμετος μπορεί επίσης να εμφανιστούν λόγω αυτή της έλλειψης.

 

 

Διαβάστε επίσης: Αλλαγές στα μαλλιά και πώς θα τα περιποιηθείτε κατάλληλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

 

Αυξημένος όγκος αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο μέγιστος όγκος αίματος μπορεί να είναι έως και 50% υψηλότερος από ό,τι στις μη έγκυες γυναίκες. Ταυτόχρονα, η αύξηση του σακχάρου στο αίμα συνεπάγεται επιπλέον απαιτήσεις από τα όργανα του οργανισμού.

Τόσο ο αυξημένος όγκος αίματος όσο και η κατακράτηση υγρών μπορεί να προκαλέσουν διάταση του δέρματος και να οδηγήσουν σε ξηρότητα και σκάσιμο.

 

 

Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να περιποιηθείτε τα ξηρά και σκασμένα χείλη

Η διατήρηση μιας σωστής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας είναι απαραίτητη, τόσο το πρωί όσο και το βράδυ.

  • Διατηρήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο με μια ενυδατική κρέμα και εφαρμόζετε συχνά lip balm στην περιοχή των χειλιών.
  • Πίνετε άφθονο νερό.
  • Αποφύγετε τα ντους με ζεστό ή κρύο νερό, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να αφαιρέσουν την υγρασία του δέρματος. Ακόμη και το στέγνωμα του δέρματος θα πρέπει να γίνεται με μια μαλακή πετσέτα και χωρίς τρίψιμο, καθώς αυτό μπορεί να ερεθίσει ή να επιδεινώσει την ξηρότητα.
  • Μην γλείφετε τα χείλη σας. Το σάλιο τείνει να στεγνώνει τα χείλη ακόμα περισσότερο.

 

Το ξηρό δέρμα στο σώμα μπορεί επίσης να «καταπολεμηθεί» με:

Λάδι καρύδας, το οποίο ενυδατώνει αποτελεσματικά με πεπτίδια που ενισχύουν το κολλαγόνο. Ωστόσο, ορισμένα ενεργά συστατικά δεν είναι κατάλληλα για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Φορμαλδευγή
  • Υδροκινόνη
  • Φθαλικές ενώσεις
  • Ρετινοειδή
  • Γλυκολικό οξύ