Οι δεύτεροι γάμοι έχουν υψηλότερο ποσοστό διαζυγίων από τους πρώτους γάμους, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής των ΗΠΑ.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στα συναισθηματικά «βάρη» που κουβαλά κάθε σύντροφος από τον προηγούμενο γάμο, εξηγεί η ψυχολόγος Λίσα Μαρί Μπόμπι.

«Ο λόγος για τον οποίο οι δεύτεροι γάμοι συχνά αποτυγχάνουν όταν εμπλέκονται παιδιά είναι λόγω της δυναμικής που έχει η μεικτή οικογένεια», συμπληρώνει. «Γιατί μπορεί να παρουσιαστούν δυσκολίες που να αιφνιδιάζουν τους ανθρώπους».

Διαβάστε επίσης: Δεν είσαι η τέλεια μαμά αλλά αυτό είναι… τέλειο για το παιδί σου

Η μεικτή οικογένεια είναι μια πρόκληση. Αλλά με υπομονή μπορείτε  αναμφίβολα να τα καταφέρετε, υπογραμμίζει η Μπόμπι. Ακολουθούν τέσσερις συμβουλές για να σας βοηθήσουν να το πετύχετε:

1. Ξεκαθαρίστε τους ρόλους

Μια συνηθισμένη πηγή σύγκρουσης είναι όταν ο ένας γονέας προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο άλλος μεγαλώνει το παιδί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνονται σαφείς συζητήσεις, χωρίς τα παιδιά, σχετικά με το ποιος είναι ο ρόλος του καθενός σε σχέση με το παιδί.

Αυτό πρέπει να συζητηθεί και πολλές φορές να αλλάξει, προκειμένου να έχετε μια θετική εμπειρία. Συζητήστε πώς ο καθένας από εσάς βλέπει τους ρόλους σας να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Αν ο καθένας από εσάς έχει παιδιά, πώς θέλετε να είναι η σχέση μεταξύ τους; Η ξεκάθαρη επικοινωνία για το πώς θέλετε να εξελιχθεί η οικογένειά σας μπορεί να σας βοηθήσει να είστε και οι δύο στην ίδια σελίδα.

2. Θέστε όρια

Ορίστε πάρα πολύ σαφή όρια του ρόλου σας στην οικογένεια. Μπορεί να υπάρχουν θέματα που ο σύντροφός σας δεν θέλει να συζητάτε με το παιδί του ή δραστηριότητες που δεν θέλει να κάνετε μαζί του.

Μάθετε ποια είναι αυτά όσο το δυνατόν νωρίτερα για να ελαχιστοποιήσετε τις τριβές αργότερα.

3. Μην ξεχνάτε τη θέση σας

Προσεγγίστε τα θετά παιδιά σας με φιλικές διαθέσεις και ταπεινότητα. Η σχέση που θα έχετε θα είναι πιο ισχυρή και πιο διαρκής αν δεν βάζετε ως προτεραιότητα την εξουσία και τη δική σας επιθυμίας για ενότητα.

Να είστε παρόντες, αλλά όχι επιβλητικοί. Να είστε ευχάριστοι και διαθέσιμοι. Αφήστε τα παιδιά να έρθουν κοντά σε εσάς.

4. Μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που ενεργείτε, τα θετά σας παιδιά μπορεί να πουν ή να κάνουν πράγματα που σας πληγώνουν.

«Όταν τα παιδιά πονάνε, αυτό πάντα βγαίνει προς τα έξω συμπεριφορικά. Οπότε αλλάξτε τις προσδοκίες σας γύρω από τις συμπεριφορές και περιμένετε ότι τα παιδιά θα φοβούνται και θα χρειάζονται πραγματικά πολύ συμπόνια και κατανόηση από τους γονείς τους», λέει η Μπόμπι.

Με την πάροδο του χρόνου, αν όλοι κάνουν καλή δουλειά, μπορεί να γίνει κάτι ωραίο, αλλά μην υπερβάλλετε στην προσπάθειά σας να το πετύχετε αυτό».