Ο θηλασμός πέραν από την προφανή του λειτουργία, είναι μια πράξη στοργής κατά την οποία ανταλλάσσονται μυρωδιές, αγγίγματα, συναισθήματα. Η οπτική επαφή με το μωρό είναι αδιαμφισβήτητα μια άλλου είδους «τροφή» για το μωρό σας.

Σύμφωνα με πληθώρα μελετών, υπάρχουν λίγες στιγμές τόσο σημαντικές για την ανάπτυξη ενός παιδιού όσο όταν είναι στην αγκαλιά της μαμάς τους και οι δυο τους κοιτάζονται στα μάτια, κάτι φυσικά που μπορεί να γίνει όχι μονάχα όταν θηλάζετε αλλά και όταν ταΐζετε το μωράκι σας με το μπιμπερό.

Τα παιδιά ξεκινούν τη διαδικασία της εκμάθησης της επικοινωνίας χάρη σε αυτή την αλληλεπίδραση με τις μητέρες τους. Ο εγκέφαλός τους αρχίζει να δέχεται ήχους, χειρονομίες, τόνους φωνής και μεμονωμένες λέξεις, που σιγά σιγά συγχωνεύονται για να θέσουν τα θεμέλια της ομιλίας.

 

Διαβάστε επίσης: Πιπίλα: Ποια η συναισθηματική της επίδραση;

 

 

Σε αυτή τη διαδικασία, οι αισθήσεις ευχαρίστησης και ευεξίας, κυριαρχούν. Ενώ θηλάζουν, τα μωρά είναι χαρούμενα και ήρεμα, γεγονός που τα καθιστά πιο δεκτικά στη μάθηση και τη σύνδεση με το περιβάλλον τους. Αυτή η σωματική και συναισθηματική επαφή βοηθά στην ανάπτυξη των νευρωνικών δομών, μέχρι που έρχεται η στιγμή που το μωρό σας μπορεί να σας κοιτάξει στα μάτια.

 

 

Η πρώτη οπτική επαφή με το μωρό στην αγκαλιά μας- Ένας εξελιγμένος βιολογικός μηχανισμός

Τους πρώτους μήνες της ζωής του, τα μωρά έχουν πολύ περιορισμένο οπτικό πεδίο. Μπορούν να διακρίνουν αντικείμενα μονάχα περίπου 50 εκατοστά μακριά, ή και λιγότερο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μόνο πράγμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθεί το μωρό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι το στήθος της μητέρας του ή το μπιμπερό του.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, λοιπόν, το μωρό σας καθοδηγείται από μία μόνο από τις αισθήσεις του: την όσφρηση. Επομένως, μην ανησυχείτε εάν δεν μπορείτε να έχετε οπτική επαφή στην αρχή. Απλώς δεν είναι ακόμα η ώρα.

 

Η μαγική στιγμή της οπτικής επαφής γύρω στους τέσσερις μήνες

Κάθε παιδί ωριμάζει με τον δικό του ρυθμό. Ωστόσο, είναι συνήθως περίπου στην ηλικία των τεσσάρων μηνών που τα μάτια του μωρού σας αποκτούν την ικανότητα να εστιάζουν και να αντιλαμβάνονται το βάθος. Αυτές είναι δύο βασικές διαδικασίες που επιτρέπουν στο μωρό να εστιάσει την προσοχή του σε αυτό που είναι πιο σημαντικό για εκείνο: στη μαμά του.

Γύρω σε αυτή την ηλικία, το παιδί σας θα αρχίσει επίσης να παίζει με τα μαλλιά και τα ρούχα σας.

 

Το μωρό σας αναζητά κάτι περισσότερο από την οπτική επαφή

Όταν το μωρό σας αρχίσει να ανταποδίδει το βλέμμα σας, μιλήστε του. Αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που τα μάτια σας συναντιούνται είναι η τέλεια στιγμή για να το «ενισχύσετε».

Όταν μιλάτε, το μωρό σας μπορεί να σας απαντήσει με ένα χαμόγελο. Αργότερα θα μπορούσε να είναι μια χειρονομία για να σας κάνει να συνεχίσετε να αλληλεπιδράτε.

Μην ξεχνάτε ότι τα μάτια ενός μωρού είναι σαν πόρτες που πρέπει να ξέρουμε πώς να ανοίγουμε. Πίσω τους κρύβεται ένας ολόκληρος κόσμος που μπορείτε να τονώνετε καθημερινά μέσα από αυτόν τον μαγικό σας δεσμό. Κάθε χειρονομία, κάθε άγγιγμα και κάθε λέξη φωτίζει το μυαλό του μωρού και με τα μάτια σας το καθοδηγείτε καθώς κάνει τα πρώτα του βήματα στη ζωή.