Το ψέμα και η επιθετικότητα είναι δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα κακής συμπεριφοράς και είναι σίγουρα στοιχεία που θα θέλαμε να μην αφορούν τα δικά μας παιδιά. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί μας τελικά εκδηλώνει μια τέτοια συμπεριφορά; Είναι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε; Κι αν ναι, πώς;

 

 

3  τεχνικές για να βοηθήσετε το παιδί να βελτιώσει τη συμπεριφορά του

 

 

#1 Τεχνική ανταμοιβής

Αυτή η τεχνική τροποποίησης της κακής συμπεριφοράς περιλαμβάνει τη θετική ενίσχυση. Το παιδί δηλαδή θα λαμβάνει κάτι, όχι απαραίτητα υλικό, κάθε φορά που κάνει εκείνο που του έχουμε τονίσει πως είναι ωφέλιμο. Αυτό μπορεί να είναι το να μαζέψει (επιτέλους) τα παιχνίδια του ή το να βουρτσίσει τα δόντια του χωρίς τη δική μας παρότρυνση. Οι ανταμοιβές δεν χρειάζεται να είναι όπως είπαμε ένα δώρο και ακόμα ένα παιχνίδι, αλλά το να πάτε μια βόλτα οικογενειακώς στη θάλασσα ή να πάτε να δείτε μια ταινία στο σινεμά.

 

*Πώς να εφαρμόσετε αυτήν την τεχνική

Πάρτε ένα κομμάτι χαρτόνι και γράψτε επάνω όλες τις επιθυμητές συμπεριφορές. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πράσινα και κόκκινα αυτοκόλλητα που θα κολλάτε και θα προσθέτετε ανάλογα με το εάν το παιδί έκανε εκείνο που έπρεπε ή όχι. Εξηγήστε στο παιδί πως μόλις συμπληρώσει έναν ορισμένο αριθμό πράσινων αυτοκόλλητων, τότε θα έχει κερδίσει την ανταμοιβή του.

 

#2 Τεχνική χαλάρωσης για μείωση του άγχους

Εάν το παιδί σας είναι συχνά νευρικό ή ανήσυχο, μπορείτε να εφαρμόσετε κάποια τεχνική χαλάρωσης.

 

*Τι μπορείτε να κάνετε

Για να βοηθήσετε το μικρό παιδί σας να χαλαρώσει, τα παιχνίδια που δίνουν έμφαση στη διαχείριση της αναπνοής είναι το «κλειδί».

Για παράδειγμα, το παιχνίδι «μυρμήγκι και ελέφαντας» εστιάζει στη μίμηση της αναπνοής ενός μικρού ζώου όπως ένα μυρμήγκι και ενός μεγάλου όπως ένας ελέφαντας. Τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν το ζώο που τους αρέσει περισσότερο για να πραγματοποιήσουν αυτή την άσκηση ώστε να αρχίσουν σταδιακά να αποκτούν καλύτερο έλεγχο της αναπνοής τους. Αυτή η ικανότητα είναι πολύ σημαντική σε στιγμές που μπορεί να κατακλύζονται από έντονα συναισθήματα.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, η συμμετοχή σε ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, η τέχνη και οι χειροτεχνίες, όχι μόνο συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσής τους αλλά μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη χαλάρωση και την ηρεμία τους.

 

#3 Υπογράψτε… συμβόλαιο

Αυτή η τεχνική έχει πράγματι να κάνει με τη δημιουργία μια γραπτής συμφωνίας τύπου συμβολαίου μεταξύ γονιών και παιδιού.

Πριν τη δημιουργία του μπορούν να γίνουν οι ανάλογες… διαπραγματεύσεις, αλλά τελικά το συμβόλαιο θα περιλαμβάνει ξεκάθαρα ποιες συμπεριφορές είναι ανεκτές και ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν δεν γίνονται πράξη. Φυσικά, σκοπός δεν είναι η αποθάρρυνση του παιδιού αλλά το να το βοηθήσουμε όπως είπαμε να βελτιώσει τη συμπεριφορά του. Επομένως, οι συνέπειες είναι αναγκαίο να είναι ήπιες και να εφαρμόζονται πάντα από πλευράς σας χωρίς όμως να καταφεύγετε ταυτόχρονα σε φωνές.