Ο θηλασμός έχει πέραν από διατροφική και συναισθηματική αξία σφού είναι μια στιγμή στοργής, φροντίδας και προστασίας ανάμεσα σε μαμά και μωρό. Το μωρό αισθάνεται ηρεμία νιώθοντας την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό της μαμάς του ενώ η μητέρα απολαμβάνει το ρόλο της μητρότητας, μειώνοντας τυχόν άγχη που η περίοδος μετά τον τοκετό μπορεί να προκαλεί.

Ποια αναλυτικά τα ψυχικά του οφέλη;

 

Διαβάστε επίσης: Μωρά: Τι ξεχωριστό έχουν τα παιδιά του Ιουλίου;

 

Τα ψυχικά οφέλη του θηλασμού για το μωρό

Όπως είπαμε, το μωρό αισθάνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού ασφάλεια και ηρεμία. Επιπλέον, ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ μητέρας και παιδιού ενισχύεται και σαν αποτέλεσμα ενισχύεται και η γνωστική ανάπτυξη του μωρού καθώς η μάθηση γίνεται πιο εύκολη όταν υπάρχει συναισθηματική εγγύτητα με τον γονέα.

Τα μωρά που έχουν θηλάσει τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία μεγαλώνοντας και η συναισθηματική διαχείριση φαίνεται επιπλέον να ευνοείται. Έτσι, η ποιότητα των κοινωνικών τους σχέσεων μπορεί να είναι πιο ικανοποιητική. Ο θηλασμός δηλαδή μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά και στην ενήλικη ζωή λόγω του θετικού ψυχολογικού αποτυπώματος που αφήνει.

Τα ψυχικά οφέλη του θηλασμού για τη μαμά

Η μετά τον τοκετό περίοδος μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκη για κάθε μητέρα. Είναι κάτι σαν το «αποκορύφωμα» του ταξιδιού της εγκυμοσύνης και μαζί του μπορεί να φέρει χαρές, προσδοκίες αλλά και φόβους. Οι ορμονικές αλλαγές δε, μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση αυτής της περιόδου.

Ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό κάθε μαμά να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, αυξάνοντας την αυτοεκτίμησή της και «διαλύοντας» πολλές από τις αμφιβολίες που μπορεί να έχει για τον εαυτό της σε αυτή τη φάση.

Είναι μια ευεργετική επομένως διαδικασία που μπορεί να μειώσει το άγχος που είναι ένα χαρακτηριστικό συναίσθημα αυτών των πρώτων μηνών.

 

Κάθε μητέρα είναι διαφορετική

Ο θηλασμός συνίσταται κατά κύριο λόγο ως μέσο σίτισης του μωρού, αρκεί βεβαίως να είναι μια ευχάριστη και ικανοποιητική εμπειρία τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα. Ειδάλλως, είναι φυσικά καλύτερο να αναζητήσετε άλλες μεθόδους.

Εάν ο θηλασμός δεν είναι εφικτός, τότε μπορείτε να αποκομίσετε τα ψυχικά του οφέλη όντας σε τακτική σωματική επαφή με το μωρό σας.

Κρατήστε λοιπόν το μωρό σας όσο το δυνατόν περισσότερο και πιο κοντά στο στήθος σας και αμφότεροι απολαύστε στιγμές αυτές τις μοναδικές στιγμές γαλήνης και αγάπης.