Ο ερχομός του μωρού συνοδεύεται για κάθε νέα μαμά από χαρές μα και ευθύνες. Η περίοδος μετά τον τοκετό είναι μια «λεπτή» φάση κατά την οποία η υποστήριξη και η αυτοφροντίδα ύστερα από τόσες σωματικές, ψυχολογικές και ορμονικές αλλαγές είναι απαραίτητη.

Τι μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε επί της ουσίας εσάς και αυτή η περίοδος να αποτελεί ένα ευχάριστο στάδιο προσαρμογής;

 

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Οι πιο κοινές αιτίες που το κάνουν να κλαίει

 

 

Φροντίζοντας τον εαυτό σας μετά τον τοκετό

Μετά τον ερχομό του μωρού σας, προσπαθήστε να:

Ξεκουράζεστε

Κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε αρκετά και να επενδύσετε στον ύπνο τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, προσαρμόζοντας τους ρυθμούς σας με αυτούς του μωρού.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Opinion in Obstetrics and Gynecology, οι κύριοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία μιας μητέρας μετά τον τοκετό περιλαμβάνουν ιατρικές επιπλοκές, αγωνία για την υγεία και τη σωστή φροντίδα του βρέφους, αλλαγές στην εμφάνιση, κόπωση και έλλειψη ύπνου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου λοιπόν, οι μητέρες δεν πρέπει να αναλαμβάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα του μωρού μόνες τους. Οι σύντροφοι και τα μέλη της οικογένειάς τους είναι απαραίτητο να τις βοηθούν, επιτρέποντας τους να ξεκουραστούν κατάλληλα.

Τρώτε υγιεινά

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία όλων των μελών της οικογένειας.

Κάθε νέα μαμά είναι σημαντικό να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή και να καταναλώνει μια ποικιλία τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, λιπαρά ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

Σύμφωνα με έρευνα του American Journal of Obstetrics and Gynecology, η καλή διατροφή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να προστατευθεί η υγεία μαμάς και μωρού τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Είστε σωματικά δραστήρια

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την κόπωση. Το αίσθημα κόπωσης είναι ένα κοινό σύμπτωμα που επηρεάζει έως και το 90% των μητέρων και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Επιλέξτε δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα, που συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στην ενδυνάμωση των μυών, πάντα ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού σας.

 

Η σημασία της συναισθηματικής υποστήριξης

Η μετά τον τοκετό περίοδος μπορεί να προκαλέσει έντονη θλίψη σε κάποιες μητέρες και να τις εμποδίσει να απολαύσουν τη χαρά της μητρότητας. Είναι σημαντικό επομένως τόσο οι σύντροφοι όσο και τα αγαπημένα πρόσωπα να παρέχουν τη συναισθηματική υποστήριξη που μπορεί μια μαμά να χρειάζεται.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Midwifery & Women’s Health ανέφερε ότι η επιλόχεια κατάθλιψη συνήθως ξεκινά κατά τους πρώτους τρεις μήνες μετά τον τοκετό και κάποιοι από τους παράγοντες που μπορεί να την πυροδοτήσουν είναι η έλλειψη υποστήριξης και το άγχος.

Επομένως, το να είναι η κάθε μαμά και το περιβάλλον της ενημερωμένοι για τα πιθανά προειδοποιητικά σημάδια όπως εναλλαγές της διάθεσης, έλλειψη ενδιαφέροντος, δυσκολία στον ύπνο και αίσθημα βαθιάς και επίμονης θλίψης είναι απαραίτητο έτσι ώστε να αναζητηθεί άμεσα επαγγελματική βοήθεια.