Όταν τα αδέρφια διαπληκτίζονται σε μόνιμη βάση, έχετε κατά νου ότι αυτός είναι συχνά ένας τρόπος να διεκδικήσουν την ταυτότητά τους και να τραβήξουν την προσοχή. Αυτή η κατάσταση θεωρείται φυσιολογική, ειδικά αν τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο μαζί και πρέπει να μοιράζονται όχι μόνο τα παιχνίδια τους, αλλά και στο δικό τους μυαλό, την αγάπη σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τους επαναλαμβανόμενους καβγάδες;

 

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Γιατί είναι τόσο σημαντικό για τα παιδιά να είστε συνεπείς και σταθεροί

Για να επανέλθει στο σπίτι η γαλήνη…

Μην ψάχνετε για την αιτία των τσακωμών και θέστε όρια όταν πρέπει

Δεν υπάρχει καλό παιδί και κακό παιδί. Μερικές φορές, το ένα αδερφάκι θα ξεκινήσει τον καβγά και άλλες, το άλλο. Είναι προτιμότερο τελικά εσείς να μην εστιάσετε στην αιτία του τσακωμού ούτε στο ποιος τον ξεκίνησε.

Δεν έχει επίσης νόημα ούτε είναι ωφέλιμο να επεμβαίνετε πάντα και με το παραμικρό στους τσακωμούς ανάμεσα στα αδέρφια. Άλλωστε, πολλές φορές τα παιδιά τείνουν να λύνουν τις διαφωνίες τους μόνα τους και να συνεχίζουν το παιχνίδι.

Ωστόσο, εάν η κατάσταση φτάσει σε σημείο προσβολών ή βίαιων αντιδράσεων, τότε θα πρέπει να επέμβετε και να τα χωρίσετε. Αν δεν ξέρουν πώς να είναι μαζί, ας είναι για λίγο χώρια.

Ο χρόνος αυτού του χωρισμού εξαρτάται από την ηλικία των παιδιών. Με τα μικρότερα παιδιά, τα 5 λεπτά μπορεί να είναι αρκετά. Όταν αυτός ο χρόνος περάσει, αφήστε τα παιδιά να είναι και πάλι μαζί, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία να αποδείξουν πως μπορούν να είναι μαζί και καλά.

«Χωρά» η τιμωρία;

Αν παρατηρήσετε τη συμπεριφορά των παιδιών, θα συνειδητοποιήσετε ότι μάλλον τελικά επιζητούν πολλές φορές την προσοχή σας. Να σταματήσετε αυτό που κάνετε και να ασχοληθείτε μαζί τους.

Αντί για τιμωρίες, επιλέξτε τη θετική ενίσχυση. Αναγνωρίστε δηλαδή την καλή τους συμπεριφορά όταν δεν τσακώνονται, παίζουν ήρεμα, μοιράζονται τα πράγματά τους και συμπεριφέρονται καλά.

Ενθαρρύνετε με άλλα λόγια την ειρήνη στο σπίτι με τον πιο στοργικό τρόπο που μπορείτε.

Τι επιπλέον είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά

Να δείχνουν την αγάπη τους το ένα στο άλλο

Όταν τα παιδιά σας τσακώνονται πιο έντονα από ότι πρέπει, κάντε τα να σταματήσουν και να αναφέρουν δύο-τρία πράγματα που αγαπούν το ένα στο άλλο ή για τα οποία νιώθουν τυχερά που έχουν αδερφό-ή.

Αν και η πρακτική αυτή μπορεί να τα δυσκολέψει στην αρχή, θα τα βοηθήσει μακροπρόθεσμα να αλλάξουν την οπτική τους.

Είναι σημαντικό να αποσπάσουν την εστίαση από τον εαυτό τους και να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να θυμηθούν τι εκτιμούν το ένα για το άλλο.

Να ζητούν συγγνώμη

Χρειάζονται δύο για να γίνει καβγάς, οπότε υπάρχει πάντα κάποιο μέρος της διαμάχης για το οποίο κάθε παιδί θα είναι υπεύθυνο.

Διδάξτε τα αδέρφια να ζητούν συγγνώμη. Μπορεί να μην είναι γνήσια στην αρχή, αλλά είναι καλό να γνωρίζουν τα παιδιά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όταν λυπούνται για κάτι και επιθυμούν να συμφιλιωθούν.

Μην το βάζετε κάτω…

Τα αδέρφια μπορεί να είναι μεταξύ τους… δάσκαλοι και έμπιστοι φίλοι ζωής. Μαζί μαθαίνουν να μοιράζονται, να επικοινωνούν, να διαπραγματεύονται και να δημιουργούν δεσμούς με τους συνομηλίκους τους. Μέρος της ανάπτυξής τους είναι και το να…αλληλοενοχοποιούνται.

Όταν συμβαίνει αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις και αναπτύσσουν δεξιότητες πολύτιμες για την ενήλικη ζωή.

Μην απογοητεύεστε λοιπόν και είναι βέβαιο πως το κλίμα θα καταλαγιάσει καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και ωριμάζουν.