Η συνήθεια του να τρώνε τα νύχια τους μπορεί να ξεκινήσει για τα παιδιά από την ηλικία των τριών ετών και δεν είναι τόσο εύκολο να κοπεί. Ωστόσο, οφείλουμε να προσπαθήσουμε να τα αποτρέψουμε από το να την υιοθετήσουν αφού μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Ποιες είναι κάποιες από αυτές;

Το φάγωμα των νυχιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των δοντιών των παιδιών, τη στοματική τους υγεία καθώς και την αυτοπεποίθησή τους.

Πώς λοιπόν θα τα βοηθήσουμε να απαλλαγούν;

 

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι τα 6 βασικά συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά;

 

Πιθανές αιτίες και κίνδυνοι της ονυχοφαγίας

Μια κακή συνήθεια είναι μια πράξη που δεν γίνεται συνειδητά και δεν έχει κάποιον απώτερο σκοπό, όπως για παράδειγμα να τραβήξει το παιδί την προσοχή των γονιών του. Μπορεί να προκύψει από πλήξη, μίμηση ή ως μέσο για την ανακούφιση από το στρες. Μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των έντονων συναισθημάτων της παιδικής ηλικίας.

Οι περισσότερες περιπτώσεις ονυχοφαγίας ξεπερνιούνται μεγαλώνοντας, αλλά ώσπου η συνήθεια να κοπεί, είναι σημαντικό να προσέχουμε να μην κάνει το παιδί κακό στον εαυτό του. Το φάγωμα των νυχιών μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στα ούλα, να επηρεάσει όπως είπαμε δυσμενώς την ανάπτυξη των δοντιών και να ευνοήσει την εμφάνιση κονδυλωμάτων.

Αυτά τα προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε θέματα χαμηλής αυτοπεποίθησης και μειωμένης διάθεσης του παιδιού να παίξει, να διαβάσει κλπ.

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε την κακή αυτή συνήθεια;

Τα παιδιά συχνά κόβουν όπως είπαμε από μόνα τους αυτή τη συνήθεια, αλλά εάν αυτό καθυστερεί, πρώτα από όλα πρέπει να δείξουμε υπομονή, επιμονή και κατανόηση μιας και η εξάλειψη μιας συνήθειας δεν γίνεται μέσα σε μια μέρα. Προσπαθήστε να:

  • Μην μαλώνετε ή τιμωρείτε το παιδί. Δεν ωφελεί εφόσον όπως είπαμε δεν κάνει κάτι συνειδητά και επί τούτου.
  • Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τις αιτίες. Αν δεν γνωρίζετε τη βασική αιτία, δεν θα καταφέρετε να βοηθήσετε το παιδί να απαλλαγεί από αυτή τη συνήθεια. Μιλήστε στο παιδί και ψάξτε μαζί τρόπους να αλλάξει η κατάσταση.
  • Δώστε στο παιδί επιλογές. Μπορείτε να προτείνετε εναλλακτικές δραστηριότητες ή τεχνικές χαλάρωσης όποτε νιώθει την επιθυμία να δαγκώσει τα νύχια του.
  • Προτρέψτε το παιδί να ασχοληθεί με ένα σπορ. Δεδομένου ότι η ονυχοφαγία συνήθως οφείλεται σε στρες, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει το παιδί να κρατηθεί μακριά από αυτή η συνήθεια.

Η ονυχοφαγία γενικά μπορεί να προσπερνάται λόγω του ότι είναι αρκετά συνηθισμένη. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως μπορεί να είναι σημάδι υπερβολικού άγχους, το οποίο δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αγνοηθεί. Επίσης, εάν τα δάχτυλα του παιδιού είναι πληγωμένα ή εάν παρουσιάζει λοιμώξεις, θα πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε τον γιατρό.