Η συναισθηματική ανάπτυξη ξεκινά από τη γέννηση και προοδευτικά εξελίσσεται καθώς τα μωρά μεγαλώνουν και έρχονται σε επαφή με τον κόσμο. Οι πρώτοι συναισθηματικοί δεσμοί που δημιουργούν καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εκφράσουν και θα ερμηνεύσουν τα δικά τους συναισθήματα και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων μεγαλώνοντας.

Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής, τα μωρά είναι σε θέση να εκφράσουν βασικά συναισθήματα, όπως η ευχαρίστηση και η δυσαρέσκεια. Από την ηλικία των 6 μηνών και μετά, αρχίζουν να νιώθουν όλο και πιο περίπλοκα συναισθήματα. Αν και κάθε μωρό εξελίσσεται με διαφορετικό ρυθμό, ποιες είναι κάποιες κοινές συναισθηματικές φάσεις που τα πιο πολλά περνούν μέχρι να γίνουν ενός;

 

Διαβάστε επίσης: Νεογέννητα: Μα γιατί μυρίζουν τόσο όμορφα;

 

Η συναισθηματική ανάπτυξη των μωρών από 6 έως 12 μηνών

Μεταξύ 6 και 7 μηνών

Μεταξύ 6 και 7 μηνών, τα μωρά αρχίζουν να αναπτύσσουν την «προσκόλληση». Δείχνουν δηλαδή μια προτίμηση για τα οικεία τους πρόσωπα, ειδικά τους βασικούς φροντιστές, ενώ «απορρίπτουν» όσους θεωρούν ξένους. Κατ’ επέκταση, αρχίζουν να αντιδρούν με φόβο, ένταση ή και άγχος μπροστά στο άγνωστο και όταν περνούν χρόνο χωριστά από τη μαμά και τον μπαμπά.

Μεταξύ 8 και 10 μηνών

Από την ηλικία περίπου των 8 μηνών, τα παιδιά δείχνουν ξεκάθαρη πρόθεση επικοινωνίας. Σε αυτή τη φάση είναι απαραίτητο να σχετίζονται με άλλους ανθρώπους και να αρχίζουν να κοινωνικοποιούνται. Αυτό τα βοηθά να αναπτύξουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν, να ερμηνεύουν ακόμη και να ανταποκρίνονται στις εκφράσεις και τα συναισθήματα των άλλων, ειδικά όταν πρόκειται για οικεία άτομα.

Επιπλέον, συχνά από τους 9 μήνες, τα μωρά είναι ήδη σε θέση να εκφράσουν τη χαρά, τη δυσαρέσκεια και το θυμό τους.

Μεταξύ 10 και 12 μηνών

Από την ηλικία των 10 περίπου μηνών, τα μωρά ρυθμίζουν και εκφράζουν καλύτερα τα συναισθήματά τους. Αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση αυτών και τα εκδηλώνουν με χειρονομίες, οπτική επαφή, διαφορετικούς τόνους φωνής.

Ορισμένα μωρά σε ηλικία μόλις ενός έτους είναι σε θέση να εκφράσουν με λόγια κάποιες από τις συναισθηματικές καταστάσεις που βιώνουν.

Με αυτόν τον τρόπο, τα μωρά μπορούν να κάνουν τον εαυτό τους να ακουστεί στο περιβάλλον τους και να δημιουργήσουν πιο πλούσιες και πιο έντονες επικοινωνιακές και συναισθηματικές σχέσεις με τα πρόσωπα γύρω τους.

Μεγαλώνοντας υγιή παιδιά

Από τη γέννησή τους κιόλας, τα μωρά έχουν την ανάγκη να δημιουργήσουν δεσμούς στοργής που τους επιτρέπουν να εξερευνήσουν με ασφάλεια το φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Αυτό τα βοηθά να αναπτύξουν σταδιακά πλήρως τη συναισθηματική τους νοημοσύνη.

Ως εκ τούτου, οι μητέρες ή οι οποιοιδήποτε άλλοι κύριοι φροντιστές των βρεφών θα πρέπει να προσπαθούν να δημιουργήσουν μια διεγερτική επικοινωνία μαζί τους σε ένα κλίμα αγάπης και αμοιβαίου σεβασμού. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά αποκτούν συναισθηματικές δεξιότητες και είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πιο εύκολα διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις, να χτίσουν την ταυτότητά τους μεγαλώνοντας, να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση και να γίνονται σταδιακά όλο και πιο αυτόνομα και ανεξάρτητα.