Οι γονείς πρέπει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φροντίδας και υποστήριξης για το παιδί τους, παρέχοντας του άνευ όρων αγάπη, ενθάρρυνση και θετική ενίσχυση.

Οι τρόποι που αλληλεπιδράτε με το παιδί σας επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο αισθάνεται για τον εαυτό του. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις εξής συμπεριφορές:

1. Σκληρή κρητική

Η κριτική από έναν γονέα, ειδικά αν γίνεται με σκληρό ή υποτιμητικό τρόπο, είναι κάθε άλλο παρά εποικοδομητική για το παιδί. Τα επικριτικά σχόλια μπορούν να διαβρώσουν την αυτοεκτίμηση και την αίσθηση αξίας ενός παιδιού και να προκαλέσουν συναισθήματα θλίψης, θυμού ή απογοήτευσης.

Διαβάστε επίσης: Γονείς και παιδί: Γιατί είναι σημαντικό να του δείχνετε πως νιώθετε περήφανοι

Επιπλέον, οι απότομες επιπλήξεις μπορούν επίσης να οδηγήσουν τα παιδιά σε μείωση των κινήτρων και έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητές τους.

2. Υπερπροστασία

Ενώ οι γονείς μπορεί να θέλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα έχουν μια καλή ζωή, μπορεί να πνίγουν τα παιδιά τους με το να είναι υπερβολικά ελεγκτικοί.

Η υπερπροστασία μπορεί, επίσης, να περιορίσει τις ευκαιρίες ενός παιδιού να εξερευνήσει, να μάθει και να κάνει λάθη, τα οποία είναι όλα σημαντικά για την ανάπτυξη και την εξέλιξή του. Αυτό συχνά οδηγεί σε αισθήματα άγχους, ανασφάλειας και εξάρτησης.

Οι γονείς πρέπει να βρίσκουν μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας των παιδιών τους και του να τους επιτρέπουν να παίρνουν ρίσκα και να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, ώστε να τα βοηθήσουν να εξελιχθούν σε άτομα με αυτοπεποίθηση και αννξεαρτησία. 

3. Ενοχές

Μερικές φορές, οι γονείς φτάνουν στα άκρα μια κατάσταση και κάνουν τα παιδιά τους να αισθάνονται ένοχα εξαιτίας των σκέψεων, των συναισθημάτων ή των πράξεών τους. Μπορεί η πρόθεσή σας να είναι καλή και να προσπαθείτε να διδάξετε μαθήματα ζωής, αλλά οι ενοχές αναιρούν την όποια σοφία έχετε να προσφέρετε.

Οι γονείς που χρησιμοποιούν την ενοχή για να ελέγξουν τα παιδιά τους κινδυνεύουν να αποξενώσουν τα παιδιά τους.

4. Σαρκασμός

Η χρήση του σαρκασμού πληγώνει τα παιδιά, επειδή μοιάζει ντροπιαστική. Η υποτίμηση ενός παιδιού μέσω του σαρκασμού στέκεται εμπόδιο στην προσπάθεια αποτελεσματικής επικοινωνίας.