Ακόμα κι αν ποτέ πριν δεν είχατε πρόβλημα με τα ούλα σας, δεν είναι καθόλου απίθανο να διαπιστώσετε ξαφνικά ορισμένα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαιτίας κυρίως των ορμονικών αλλαγών.

Ίσως για παράδειγμα τα ούλα σας να ματώνουν εύκολα. Αυτό μπορεί να συμβεί διότι τα ούλα σε αυτή τη φάση διογκώνονται ελαφρώς και γίνονται πολύ πιο ευαίσθητα. Είναι σημαντικό λοιπόν να φροντίζετε τη στοματική σας υγιεινή και, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα με τα ούλα, η κατάσταση αυτή θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά αμέσως μετά τον τοκετό.

Διαβάστε επίσης: Ζάχαρη: Γιατί να την αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη

Πλάκα και τερηδόνα

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη δημιουργία πλάκας είναι να πλένετε τακτικά τα δόντια σας, μετά από κάθε γεύμα. Επιλέξτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα για να μην πληγώνετε τα ούλα και επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας όταν διαπιστώσετε ότι είστε έγκυος, για να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για την περίπτωσή σας.

Εάν πρόκειται για προγραμματισμένη εγκυμοσύνη και παράλληλα έχετε ευαίσθητα ούλα ή προβλήματα στα δόντια, θα ήταν καλό να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας ότι προτίθεστε να μείνετε έγκυος. Ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποια θεραπεία πριν από την εγκυμοσύνη για να προλάβετε τυχόν προβλήματα.

Εάν έχετε πρόβλημα τερηδόνας στα δόντια σας, επιβάλλεται να ακολουθήσετε την ανάλογη θεραπεία. Ο λόγος είναι ότι η τερηδόνα οφείλεται σε μικροβιακή λοίμωξη και, όπως όλες οι λοιμώξεις, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του μωρού. Ποτέ βέβαια δεν πρέπει να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς την έγκριση του γυναικολόγου σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είτε υπάρχει κάποια φλεγμονή είτε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, ο οδοντίατρος μπορεί σε συνεργασία με το γυναικολόγο σας να σας συνταγογραφήσει μια αντιβίωση συμβατή με την εγκυμοσύνη.

Θυμόμαστε ότι

  • Σε περίπτωση πονόδοντου, δεν περιμένουμε να περάσει. Ενημερώνουμε άμεσα το γιατρό μας κι εκείνος θα μας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
  • Εάν ανήκετε στις γυναίκες που υποφέρουν από εμετούς στην εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ξεπλένετε κάθε φορά καλά το στόμα σας. Αποφύγετε να πλύνετε τα δόντια σας μόλις κάνετε εμετό. Η οδοντόκρεμα συμβάλλει στο να γίνει όξινο το pH του στόματος ενώ το βούρτσισμα δεν αποκλείεται να προκαλέσει εκ νέου εμετό. Προτιμήστε να περιμένετε μία ώρα πριν τα βουρτσίσετε.