Αν αναρωτιέστε ποιο είναι το «κλειδί» για να παραμένουν τα παιδιά ενεργά και υγιή, η απάντηση είναι… εμείς οι ίδιοι. Οι γονείς είναι σημαντικό να έχουν πάντοτε κατά νου πως οι προτιμήσεις, οι επιλογές, οι συμπεριφορές και οι συνήθειές τους αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση για τα παιδιά.

Είναι λογικό επομένως, μια συνολική οικογενειακή προσέγγιση ενός υγιεινού τρόπου ζωής να αποτελεί ασπίδα προστασίας της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών. Ποιες είναι λοιπόν οι συνήθειες που χαρακτηρίζουν μια «έξυπνη» οικογένεια;

Διαβάστε επίσης: Οικογένεια: Πώς η διγλωσσία ωφελεί την υγεία σας

 Η καλή μέρα απ’ το… βράδυ φαίνεται

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος μπορεί να προστατεύσει παιδιά και ενήλικες από την παχυσαρκία, την υπεργλυκαιμία και την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Τα σταθερά ωράρια ξεκούρασης παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο καθώς το ακατάστατο πρόγραμμα ύπνου, ακόμη κι αν οι αλλαγές στις ώρες αφορούν μoνάχα τα Σαββατοκύριακα, έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία σε παιδιά και εφήβους.

Η καθιέρωση μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο, όπως ένα ζεστό μπάνιο ή η ανάγνωση ενός βιβλίου, θα σας βοηθήσει να τηρείτε πιο εύκολα ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα ύπνου.

Πρωινό: Το γεύμα των… πρωταθλητών

Μπορεί να φαντάζει ως μια μικρή παράλειψη μέσα στην ημέρα, αλλά το να μην τρώτε πρωινό σημαίνει μειωμένη ενέργεια και διάθεση. Επιπλέον, έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Για ένα υγιές σωματικό βάρος και σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υιοθετήστε οικογενειακώς τη συνήθεια του πρωινού γεύματος με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Αν το πρόγραμμά σας είναι ασφυκτικά γεμάτο και πολλές φορές αναγκάζεστε να τρέχετε από νωρίς, ο σωστός προγραμματισμός είναι η λύση στο πρόβλημα. Αξίζει τον κόπο να μπείτε στη διαδικασία να ετοιμάζετε ό,τι χρειάζεστε για το πρωινό τραπέζι από το προηγούμενο βράδυ για να έχετε έτοιμες υγιεινές επιλογές κάθε πρωί. Το παιδί σας, ανάλογα φυσικά και με την ηλικία του, θα ήταν ωφέλιμο να συμμετέχει στην όλη διαδικασία του προγραμματισμού και της προετοιμασίας του πρωινού γεύματος.

Επιπλέον, γευματίστε όλοι μαζί όσο το δυνατόν πιο συχνά αφού, σύμφωνα με έρευνες, το παιδί σας θα έχει:

  • 12% λιγότερες πιθανότητες να γίνει υπέρβαρο.
  • 20% λιγότερες πιθανότητες να τρέφεται ανθυγιεινά.
  • 24% περισσότερες πιθανότητες να επιλέγει αποκλειστικά υγιεινές τροφές.

Σνακ: Μικρά γεύματα μεγάλης αξίας

Όταν τα φρούτα είναι διαθέσιμα και προσφέρονται τακτικά, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να τα καταναλώσουν. Τα αμύγδαλα και γενικά οι ξηροί καρποί, το γιαούρτι και τα ψιλοκομμένα λαχανικά με χούμους είναι υγιεινά τρόφιμα που πρέπει να προμηθευτείτε ώστε τόσο εσείς όσο και το παιδί σας να μην ενδίδετε κατά τη διάρκεια της ημέρας σε γλυκούς πειρασμούς, πλούσιους σε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και θερμίδες.

Ευτυχισμένοι μαζί στη μαγειρική και στην άσκηση

Σύμφωνα με έρευνες, όταν τα παιδιά μυούνται στα «μυστικά» της μαγειρικής, έχουν μεγαλύτερη όρεξη να φάνε το φαγητό τους και να καταναλώσουν υγιεινές τροφές, όπως λαχανικά, σε μεγαλύτερες ποσότητες. Ένας σίγουρος λοιπόν τρόπος για να γίνει η κατανάλωση των θρεπτικών γευμάτων, συνήθεια είναι να «καλωσορίσετε» το παιδί σας στην κουζίνα.

Άλλος ένας «έξυπνος» τρόπος για να παραμείνετε όλοι υγιείς και ενεργοί είναι να συμμετέχετε οικογενειακώς σε σωματικές δραστηριότητες που ταιριάζουν στον τρόπο ζωής σας και σας ευχαριστούν. Γιατί είναι σημαντική η ενεργή συμμετοχή σας στην άσκηση;

Εκτός της ατομικής σωματικής και ψυχικής σας υγείας, έρευνες δείχνουν πως το παιδί σας θα έχει 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι και να παραμείνει μελλοντικά σωματικά δραστήριο. Κι αν νιώθετε πως ο χρόνος δεν περισσεύει και δεν θα καταφέρετε να ανταποκριθείτε, ακόμη και το «απλό» περπάτημα μέχρι το σχολείο ή ένα κοντινό φιλικό σπίτι, μπορεί να κάνει τη διαφορά.