Το να «γυμνάζετε» τον εγκέφαλό σας δεν χρειάζεται να είναι βαρετή υπόθεση. Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι μπορείτε να τον διατηρήσετε νέο και υγιή διασκεδάζοντας με δραστηριότητες που σας «γεμίζουν».

Όπως το ποδήλατο μας βοηθά να χτίσουμε μύες, έτσι και τα χόμπι μας βοηθούν να ενισχύσουμε την εγκεφαλική μας λειτουργία.

Όταν κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί, ενεργοποιούνται οι νευρώνες του εγκεφάλου που απελευθερώνουν τη ντοπαμίνη – το νευροδιαβιβαστή της ευτυχίας.

Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ικανοποίησης, που μας κάνει να θέλουμε να επαναλάβουμε μια ενέργεια ξανά και ξανά.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open, τα χόμπι που βασίζονται στον συντονισμό των χεριών και των ματιών, όπως η κηπουρική, το ψάρεμα και το πλέξιμο, βελτίωσαν την γνωστική ικανότητα και ανακούφισαν τα συμπτώματα κατάθλιψης των μεγαλύτερων ενηλίκων.

Οι ειδικοί συνιστούν να δοκιμάζετε νέα πράγματα και να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που κινούν το σώμα σας και οξύνουν το μυαλό.

Η έρευνα δείχνει ότι οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού που προωθούν την κοινωνικότητα, όπως τα ομαδικά μαθήματα, μπορούν, επίσης, να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Από ποια άλλα χόμπι επωφελείται ο εγκέφαλος;

Αν σκέφτεστε να αρχίσετε ένα νέο χόμπι, παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες με πολλά οφέλη:

  • Η ενασχόληση με την τέχνη (π.χ. ζωγραφική) μπορεί να φρενάρει τη γνωστική εξασθένιση και τα προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία.
  • Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ενισχύει την προσοχή και την εστίαση, εάν την εξασκείτε τακτικά, μπορεί να τονώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Τα παιχνίδια λέξεων, όπως τα σταυρόλεξα, βασίζονται στη μνήμη και τη στρατηγική και υποστηρίζουν τη καλή νοητική λειτουργία.
  • Το σκάκι μπορεί να γίνει η ασπίδα σας ενάντια στο Αλτσχάιμερ.
  • Ο χορός είναι μια κοινωνική δραστηριότητα που γυμνάζει το σώμα και βελτιώνει την απόδοση του νου.
  • Η γυμναστική συνδέεται με βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία και λιγότερες εγκεφαλικές βλάβες εξαιτίας της άνοιας.
  • Το διάβασμα, το journaling, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου και η yoga μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας έως και κατά 23%.