Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά έχουν εκρήξεις θυμού. Ξαφνικά, μια βόλτα στο πάρκο ή μια επίσκεψη σε ένα εμπορικό κέντρο μπορεί να μετατραπεί σε μια στιγμή έντασης και άγχους. Τότε τίθεται το ερώτημα: «Πρέπει να επιπλήξουμε το παιδί δημόσια;»

Μερικές φορές, η αντίδραση του γονέα είναι δυσανάλογη σε σύγκριση με το ίδιο το πρόβλημα. Έχοντας αυτό κατά νου, ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε όταν βιώνουμε τέτοιες καταστάσεις παρουσία αγνώστων.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: «Γιατί μαμά»; Έτσι θα λύσετε τις πιο κοινές τους απορίες

Είναι σωστό να επιπλήττω το παιδί μου δημόσια;

Η απάντηση είναι ναι. Είναι σημαντικό να βάζετε όρια στην ανάρμοστη συμπεριφορά του παιδιού επί τόπου. Αν περιμένετε άλλωστε μέχρι να φτάσετε στο σπίτι, μπορεί να μην καταλάβει καν την επίπληξη.

Ωστόσο, θα πρέπει να είναι σαφές τι εννοούμε με τον όρο «επίπληξη».

Επιπλήττω δεν σημαίνει φωνάζω και ντροπιάζω το παιδί είτε δημόσια είτε ιδιωτικά.

Αντίθετα, η πειθαρχία περιλαμβάνει τη μάθηση. Αφορά το να σέβονται τα παιδιά κανόνες από πριν γνωστούς και συμφωνημένους.

Έτσι, όταν πρόκειται να πάτε κάπου με το παιδί, θα πρέπει να το ενημερώσετε εκ των προτέρων για το τι θα κάνετε, πώς περιμένετε να ενεργήσει, ποιες συμπεριφορές επιτρέπονται και ποιες όχι. Αυτό αναμφίβολα θα το βοηθήσει προσφέροντάς του ασφάλεια.

«Κλειδιά» διαχείρισης της ανάρμοστης συμπεριφοράς του παιδιού σε δημόσιο χώρο

Προσπαθήστε να κατεβείτε στο επίπεδο του παιδιού

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να σκύψετε, να το κοιτάξετε στα μάτια και να του εξηγήσετε ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό καθώς και το λόγο για τον οποίο πρέπει να το σταματήσει.

Υπενθυμίστε του τους κανόνες

Αφού έχετε καθορίσει τα όρια εκ των προτέρων, θα πρέπει να υπενθυμίσετε στο παιδί τι συμφωνήσατε και ποιες είναι οι συνέπειες για τη μη συμμόρφωση.

Γενικά, μην περιμένετε από το παιδί σας να καταλάβει ότι κάνει κάτι λάθος χωρίς πρώτα να του το εξηγήσετε.

Μιλήστε με ήρεμο αλλά σταθερό τόνο

Οι φωνές δεν εξασφαλίζουν το σεβασμό. Αντίθετα, η διατήρηση μιας ζεστής και στοργικής επικοινωνίας παρέχει ένα πιο αποδοτικό πλαίσιο για μάθηση.

Ρωτήστε το παιδί τι χρειάζεται

Βοηθώντας τα παιδιά να εντοπίσουν τι δεν πάει καλά, μπορούμε να τους προτείνουμε μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημά τους.

Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας θέλει ένα γλυκό αλλά έχετε ορίσει την Κυριακή ως μέρα για διατροφικές ατασθαλίες, θα μπορούσατε να του πείτε: «Καταλαβαίνω ότι θέλεις ένα γλυκό, αλλά ξεχνάς ότι τις καθημερινές συνήθως δεν τρώμε; Να γράψουμε καλύτυτερα σε ένα χαρτί την επιθυμία σου και να την εκπληρώσουμε το Σαββατοκύριακο;»

Τι να αποφύγετε όταν επιπλήττετε το παιδί σας δημόσια

  • Τη σύγκριση με άλλα παιδιά.
  • Προσβλητικά σχόλια και, όπως είπαμε, τις φωνές.
  • Το να πείτε «ναι» σε κάτι που λέτε πάντα «όχι». Με άλλα λόγια, να ενδώσετε.

Τέλος, είναι σημαντικό να μπορείτε να ανιχνεύσετε τις δικές σας συναισθηματικές καταστάσεις. Εάν είχατε μια δύσκολη μέρα και το παιδί σας επιμένει να πάτε στο πάρκο, πριν πείτε ναι, σταματήστε και σκεφτείτε.

Ίσως θα ήταν καλύτερο να του προτείνετε κάτι άλλο αντί να πάτε και να θυμώσετε για καταστάσεις που κανονικά δεν θα σας ενοχλούσαν. Ο σεβασμός στον εαυτό σας θα σας επιτρέψει να είστε συνεπείς ως προς την τήρηση των ορίων και θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια πιο δυνατή σχέση με το παιδί.