Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τόσο το σώμα όσο και ο εγκέφαλος του μωρού αναπτύσσονται με εντυπωσιακή ταχύτητα. Όταν μάλιστα υπάρχουν τα ανάλογα ερεθίσματα, τότε μαζί με τον οργανισμό του αναπτύσσονται και συναισθήματα, ικανότητες και δεξιότητες που θα του φανούν χρήσιμα σε όλη τη ζωή του.

Πώς θα το βοηθήσουμε να μεγαλώσει σωστά;

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Γιατί θυμώνουν; Οι 5 κύριες αιτίες

8 «κλειδιά» για σωστή ανάπτυξη

#1 Τραγουδήστε και μιλήστε του

Όταν το μωρό ακούει τη μαμά του να του τραγουδάει, κινητοποιείται το ενδιαφέρον του τόσο για τη μουσική όσο και για τη λεκτική επικοινωνία. Μπορείτε να συμπεριλάβετε στο ρεπερτόριό σας οποιοδήποτε τραγούδι σας αρέσει, και όχι απαραίτητα μόνο «παιδικά».

Επιπλέον, οι ειδικοί εξηγούν πως όταν μιλάμε γλυκά και τρυφερά στο μωρό μας από τις πρώτες μέρες της ζωής του το βοηθάμε να αναπτύξει τις λεκτικές του ικανότητες. Προσπαθήστε να τηρήσετε κάποιους από τους κανόνες που θα ακολουθούσατε εάν μιλούσατε με κάποιον μεγάλο, όπως, για παράδειγμα, να κρατάτε τις παύσεις ανάμεσα στις προτάσεις. Με τον τρόπο αυτό το μωρό θα εξοικειωθεί με τον φυσικό ρυθμό μιας συζήτησης και όταν μεγαλώσει αρκετά θα μπορέσει να σας μιμηθεί.

#2 Ανταποκριθείτε άμεσα στο κλάμα του

Τα νεογέννητα δεν έχουν κανένα άλλο μέσο επικοινωνίας με το περιβάλλον τους πέρα από το κλάμα. Γι’ αυτό και το χρησιμοποιούν σε πολλές περιπτώσεις: Όταν πεινάνε, όταν διψάνε, όταν φοβούνται, όταν πονάνε, ακόμα κι όταν απλώς βαριούνται.

Τους πρώτους μήνες της ζωής τους είναι πολύ σημαντικό να νιώθουν ότι η μαμά τους είναι πάντα εκεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους. Έτσι, καλλιεργούν την εμπιστοσύνη τους στους άλλους αλλά και στον εαυτό τους.

#3 Σεβαστείτε την προσωπικότητά του

Ποτέ μη συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα της ίδιας ηλικίας και μην «κολλάτε» στα μειονεκτήματά του. Αντίθετα, προσπαθήστε όσο περισσότερο μπορείτε να προβάλλετε τις ικανότητές του και να επιβραβεύετε τις επιτυχίες του. Αυτό που χρειάζεται από εσάς είναι να του δείχνετε αγάπη και να το κάνετε να νιώθει σιγουριά.

#4 Προσφέρετέ του ερεθίσματα

Ακόμα κι όταν είναι πολύ μικρό για να γυρίζει και να κινείται αυτόνομα, τοποθετήστε το για μερικά λεπτά κάθε μέρα μπρούμυτα για να δει πώς φαίνεται ο κόσμος κι από μια διαφορετική οπτική γωνία και για να γυμνάζει τους μύες της πλάτης και των ποδιών του.

Δώστε του επίσης παιχνίδια σε έντονα χρώματα και διαβάστε του βιβλία με εικόνες.

Τα νεογέννητα δεν μπορούν να ξεχωρίσουν όλα τα χρώματα, μπορούν όμως να δουν τα πιο έντονα, όπως το κίτρινο, το κόκκινο και το έντονο μπλε.

Δείξτε του τις χρωματιστές ζωγραφιές και διαβάστε του την ιστορία. Προτιμήστε βιβλία από υλικά που δεν καταστρέφονται για να μπορεί να τα επεξεργαστεί και μόνο του.

#5 Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα

Τα παιδιά έχουν ανάγκη τη ρουτίνα σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά. Ακολουθήστε ευλαβικά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με τις ώρες στις οποίες θα γίνονται οι καθημερινές δραστηριότητες που το αφορούν όπως τα γεύματα, η βόλτα, ο ύπνος, το παιχνίδι και το μπάνιο.

Πριν ξεκινήσει κάθε διαδικασία, προσπαθήστε να του δώσετε να καταλάβει τι πρόκειται να ακολουθήσει.

#6 Δείξτε του ένα πράγμα κάθε φορά

Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν εστιάζουν την προσοχή τους σε ένα αντικείμενο ή σε μια δραστηριότητα κάθε φορά. Επιπλέον, είναι σημαντικό να το αφήνετε για κάποιες ώρες της ημέρας να ηρεμήσει, χωρίς να του προσφέρετε κάποιο καινούργιο ερέθισμα.

Τέλος, αποφύγετε να έχετε συνέχεια ανοιχτή την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, γιατί ενδέχεται να του αποσπούν την προσοχή.

#7 Παίξτε

Οι δραστηριότητες που εμπλέκουν ταυτόχρονα τα χέρια και τα μάτια -όπως οι καρτέλες με διάφορα σχήματα που πρέπει να συνδυάσει μεταξύ τους ή οι κύβοι και τα τουβλάκια- συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Εάν διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεται να καταφέρει κάτι, καλύτερα αποσπάστε του την προσοχή με κάτι άλλο και φροντίστε να επιστρέψει στην προηγούμενη δραστηριότητα κάποια άλλη στιγμή.

Δεν χρειάζεται να ξοδευτείτε για να αποκτήσετε καινούργια παιχνίδια. Με λίγη φαντασία μπορείτε να βρείτε πολύ διασκεδαστικούς τρόπους για να περάσετε το χρόνο σας. Για παράδειγμα, βάλτε τις κούκλες του σε έναν κύκλο και προσποιηθείτε ότι μιλούν μεταξύ τους. Έτσι θα καλλιεργήσετε το λεξιλόγιο του παιδιού και θα του εξάψετε τη φαντασία.

#8 Φέρτε το σε επαφή με άλλα μωρά

Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν παίζουν με συνομηλίκους τους απ’ ό,τι όταν παίζουν με μεγάλους. Φροντίστε το μωρό σας να έρχεται συχνά σε επαφή με άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασκήσει την κοινωνικότητά του και τη λεκτική επικοινωνία.