Καλώς ή κακώς, κάθε μας βήμα στο ταξίδι της γονεϊκότητας πρέπει να είναι προσεκτικό διότι έχει το κόστος του για τα παιδιά μακροπρόθεσμα. Δεδομένου ότι, παρόλο που θέλουμε όσο τίποτα τα παιδιά μας να είναι υγιή και ευτυχισμένα, δεν παύουμε να είμαστε κι εμείς άνθρωποι, είναι αναπόφευκτο να μην πέφτουμε σε παγίδες…

Ποια λάθη δεν πρέπει να ξεχνάμε να αποφεύγουμε;

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Γιατί θυμώνουν; Οι 5 κύριες αιτίες

Αποφύγετε αυτά τα επιβλαβή λάθη

Στέρηση χρόνου παιχνιδιού

Τα παιδιά είναι παιδιά. Τώρα είναι η ώρα τους να είναι δραστήρια, να τρέχουν, να λερώνονται, να παίζουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια…

Ο χρόνος παιχνιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή τους καθώς συμβάλλει στην κοινωνική, γνωστική, σωματική και συναισθηματική ευημερία τους. Βοηθά επίσης στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών, μπορεί να προλάβει την παιδική παχυσαρκία και ενισχύει τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για μια σωματικά και ψυχικά υγιή ανάπτυξη.

Πολλή χρήση των gadgets για ψυχαγωγία

Δεν πρέπει να αφήνετε το παιδί σας να εξαρτάται αποκλειστικά από το κινητό και το τάμπλετ για να περάσει καλά. Αντίθετα, είναι σημαντικό να το ενθαρρύνετε να κάνει μια βόλτα, να ζωγραφίσει, να λύσει ένα παζλ ή όποια άλλη ευχάριστη και δημιουργική για εκείνο δραστηριότητα δεν περιλαμβάνει οθόνες.

Δεν προλαβαίνετε να διαβάσετε

Η ανάγνωση βιβλίων με τα παιδιά σας δεν είναι μόνο ευχάριστη αλλά και παραγωγική.

Τα βιβλία ανοίγουν τις πύλες της γνώσης και υποστηρίζουν τη γνωστική ανάπτυξη ενισχύοντας δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και βελτιώνοντας την εστίαση, τη μνήμη και την κριτική σκέψη.

Η επιβράβευση συνοδεύεται πάντα με πρόχειρο φαγητό

Το να τρώει κανείς junk food μια στο τόσο δεν είναι κακό, ωστόσο το να θεωρήσει ένα παιδί το πρόχειρο φαγητό ως «δώρο» για κάτι που πέτυχε δημιουργεί αν μη τι άλλο μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό.

Η αντίληψη που έχουν τα παιδιά για τα τρόφιμα, καθορίζει τις διατροφικές τους συνήθειες μεγαλώνοντας. Επομένως, φροντίστε να μην χρησιμοποιείτε το πρόχειρο φαγητό ως ανταμοιβή για να αποφεύγονται παρερμηνεύσεις.

Δεν δίνετε έμφαση στην αξία της άσκησης

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή πολλών προβλημάτων υγείας και είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδί να τη συμπεριλάβει στη ζωή του από μικρό και να διασφαλίσετε πως κατανοεί τη σημασία της.

«Μπλοκάρετε» το δρόμο προς την ανεξαρτησία

Ναι, είναι παιδιά. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα μόνα τους.

Δεν είπαμε βέβαια να κάνουν πράγματα που έρχονται σε αντίθεση με την ηλικία και τις ικανότητές τους ή κάτι που ενέχει κίνδυνο.

Υπάρχουν ασφαλείς δουλειές που τα παιδιά μπορούν να κάνουν μόνα τους, όπως να καθαρίσουν το δωμάτιό τους, να ετοιμάσουν την τσάντα τους, να πάρουν μόνα τους ένα ποτήρι νερό.

Ξεχνάτε το αντηλιακό

Μπορεί να σας φαίνεται αστείο, αλλά το αντηλιακό χειμώνα- καλοκαίρι είναι σημαντικό για όλους. Καθώς το παιδί είναι συχνά έξω στον ήλιο, είναι και περισσότερο εκτεθειμένο στις βλαβερές ακτίνες του.

Το αντηλιακό είναι το στρώμα προστασίας του δέρματος του παιδιού σας. Φροντίστε να το φορά κάθε φορά που εκτίθεται στον ήλιο.