Τα παιδιά τείνουν να κάνουν πράγματα στο repeat ώσπου να αισθανθούν πως τα έχουν κατακτήσει. Αυτό το έμφυτο κίνητρο φαίνεται ωστόσο να μειώνεται, ειδικά όσον αφορά τις εργασίες για το σχολείο.

Πώς θα κρατήσουμε την περιέργειά τους ζωντανή;

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Γίνεται να διδαχθεί η ευφυΐα;

Εσωτερικό κίνητρο

Τα εγγενή ή εσωτερικά κίνητρα είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση.

Τα παιδιά αποκτούν ευχαρίστηση συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που βρίσκουν ενδιαφέρουσες, ελκυστικές και ικανοποιητικές.

Ως αποτέλεσμα, αισθάνονται την ανάγκη να μάθουν, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να συνεχίσουν τις εργασίες τους μέχρι να τις ολοκληρώσουν.

Τα παιδιά αναζητούν τη μάθηση όταν κάτι είναι σημαντικό για εκείνα. Η έλλειψη νοήματος πίσω από αυτό που προσπαθούν να μάθουν μπορεί να μειώσει τα εγγενή κίνητρα και το ενδιαφέρον τους. Επομένως, καταστάσεις όπως η εστίαση στους καλούς βαθμούς ή η προσπάθεια μάθησης χωρίς να καταλαβαίνουν το σκοπό, δεν τα παρακινούν.

Εξωτερικό κίνητρο

Αυτού του είδους το κίνητρο ωθεί τα παιδιά να αναζητήσουν την έγκριση των γονιών, των δασκάλων ή των συμμαθητών τους. Μπορεί να προκαλέσει φόβο για αρνητικές συνέπειες και να μειώσει το γνήσιο ενδιαφέρον για μάθηση. Αυτός ο τύπος κινήτρου μπορεί να εμφανιστεί όταν τα παιδιά αισθάνονται πίεση να πάρουν καλούς βαθμούς ή να αποκτήσουν προνόμια.

Κατά κανόνα, αφαιρεί τη διασκέδαση και την απόλαυση της εμπειρίας και τροφοδοτεί αρνητικές σκέψεις, όπως: «Πρέπει να ευχαριστήσω τη μαμά μου, να αποφύγω την τιμωρία και να κερδίσω την ανταμοιβή που μου έταξε».

Γενικά, ένας συνδυασμός εγγενών και εξωγενών κινήτρων τείνει να λειτουργεί καλύτερα. Με άλλα λόγια, τα παιδιά αισθάνονται πως έχουν μεγαλύτερο κίνητρο  όταν ενδιαφέρονται για μια δραστηριότητα και, ταυτόχρονα, όταν αναζητούν την έγκριση των γύρω τους.

Πώς θα ενθαρρύνετε το κίνητρο στη μάθηση

Προσπαθήστε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη την προσωπικότητα του παιδιού σας και να το βοηθήσετε να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του και όχι εκείνο το άτομο που θα θέλατε εσείς να είναι.

Ενθαρρύνετε λοιπόν την αυτοεκτίμηση ως προς τις ικανότητές του και αποφύγετε προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του παιδιού.

Επενδύστε στην αυτοπεποίθηση

Κάθε παιδί πρέπει να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του και να νιώθει ικανό.

Κάθε φορά που ξυπνά η περιέργειά του, δοκιμάζει κάτι καινούριο ή παίρνει μια απόφαση, ανταποκριθείτε με ενθαρρυντικά λόγια. Η εμπιστοσύνη στο παιδί είναι απαραίτητη για να έχει κίνητρο.

Η προσπάθεια είναι σημαντική

Πρέπει να μάθετε στο παιδί να μην τα παρατά εύκολα. Ακόμη και όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, είναι σημαντικό να συνεχίζει.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να καλλιεργήσετε τον αυτοέλεγχο. Αυτό περιλαμβάνει να βοηθήσετε το παιδί στην προσπάθειά του να ανακαλύψει σε τι είναι καλό και να το ενθαρρύνετε σε αυτόν τον τομέα.

Βοηθήστε το παιδί να θέσει στόχους

Το να έχει κανείς ξεκάθαρους στόχους βελτιώνει την απόδοση, τη συγκέντρωση και την προσπάθεια. Θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να βάζουν τους δικούς τους.

Οι μικροί στόχοι λειτουργούν συνήθως καλύτερα καθώς μπορούν σταδιακά να ωθήσουν τα παιδιά να αναζητήσουν και να «χαρούν» τις προκλήσεις.

Ταυτόχρονα, μαθαίνουν ότι η πρόοδος είναι αποτέλεσμα προσπάθειας, επιμονής και αποφασιστικότητας.

Εκτιμήστε κάθε μικρό επίτευγμα

Μπορούμε να δείξουμε την εκτίμησή μας μοιραζόμενοι γεγονότα με άτομα που είναι σημαντικά στη ζωή του παιδιού. Αυτό το βοηθά να συνεχίζει να εξερευνά και να μαθαίνει τον κόσμο.

Καλλιεργήστε μια νοοτροπία ανάπτυξης

Η ευφυΐα καλλιεργείται με προσπάθεια και εξάσκηση και τα παιδιά είναι ωφέλιμο να το γνωρίζουν. Επιπλέον, θα πρέπει να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν πως η μάθηση κερδίζεται ακόμα και μέσα από την αποτυχία.