Πώς συνδέεται η υψηλή αρτηριακή πίεση με το γάμο; Τα παντρεμένα ζευγάρια μπορεί να ζήσουν περισσότερο σύμφωνα με έρευνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η υγεία τους είναι απαραιτήτως στα βέλτιστα επίπεδα…

Μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες και γυναίκες θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης εάν o σύντροφός τους έχει επίσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of the American Heart Association».

Διαβάστε επίσης: Ψυχική υγεία: Πώς επηρεάζει η δική μας τα παιδιά μας;

Η μελέτη

Ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί μπορεί να μοιράζονται κοινούς κινδύνους υγείας, αυτή είναι η πρώτη που αποπειράθηκε να ανακαλύψει εάν οι ομοιότητες ενός ζευγαριού, όπως κοινές συνήθειες και ενδιαφέροντα, επεκτείνονταν συγκεκριμένα και στο πρόβλημα της υπέρτασης, συλλέγοντας στοιχεία από πολλές διαφορετικές περιοχές ανά τον κόσμο.

Προκειμένου να προσδιοριστεί αυτή η σχέση υπέρτασης των συζύγων και έγγαμου βίου, η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης 3.989 ζευγαριών στις ΗΠΑ, 1.086 ζευγαριών στο Ηνωμένο Βασίλειο, 6.514 ζευγαριών στην Κίνα και 22.389 ζευγαριών στην Ινδία.

Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 50 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ενώ τα συνολικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης ήταν υψηλότερα στη Δύση (47% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 38% στις ΗΠΑ), η σύνδεση γάμου και υπέρτασης ήταν ισχυρότερη στην Κίνα και την Ινδία.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες να έχουν και οι ίδιες στις ΗΠΑ και την Αγγλία σε σύγκριση με εκείνες που οι σύζυγοί τους δεν είχαν ενώ ο κίνδυνος αυτός αυξήθηκε κατά 19% στην Ινδία και κατά 26% στην Κίνα.

Τα ευρήματα ήταν σχεδόν πανομοιότυπα για τους παντρεμένους άνδρες.

Πού οφείλονται αυτές οι διαφορές;

Οι ερευνητές δήλωσαν πως αυτές οι διαφορές θα μπορούσαν να έχουν πολιτιστική βάση.

Στην Κίνα και την Ινδία, υπάρχει μια ισχυρή πίστη στο θεσμό της οικογένειας. Οι σύζυγοι εξαρτώνται πολύ ο ένας από τον άλλον επομένως η υγεία των συντρόφων μπορεί να είναι στενά συνδεδεμένη, εξήγησαν οι ίδιοι.

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Μια παγκόσμια «απειλή»;

Εκτός της αποκάλυψης ότι τα παντρεμένα ζευγάρια μπορεί να αντιμετωπίζουν κοινά θέματα υγείας,  η μελέτη έδειξε και τον βαθμό στον οποίο η υψηλή αρτηριακή πίεση «απειλεί» τους ανθρώπους παγκοσμίως.

Η υπέρταση είναι ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και παραμένει σήμερα σε υψηλά ποσοστά σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ως εκ τούτου, οι ίδιοι προτείνουν τακτικούς ελέγχους υγείας, πλήρη ενημέρωση των ανθρώπων για τον κίνδυνο και κατάλληλη εκπαίδευση πρόληψης.

Είναι σημαντικό, τονίζουν οι ερευνητές, υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής να υιοθετούνται από όλα τα μέλη της οικογένειας και όχι μονάχα από ένα άτομο.

Και κάποια πιο ευχάριστα νέα για τους παντρεμένους…

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο σε πρόσφατη μελέτη αποκάλυψαν ότι οι άνδρες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή ανεπάρκεια εντός πέντε ετών από τη διάγνωση σε σύγκριση με τους παντρεμένους άνδρες και γυναίκες.

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Global Epidemiology» αποκάλυψε ότι ο γάμος συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας κατά ένα τρίτο για τις γυναίκες, ακόμη και για εκείνες που χωρίζουν αργότερα.