Εξάλλου, όταν ένα νεογέννητο μωρό δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να τρώει, να κοιμάται, και να κλαίει, πώς θα δεθείτε μαζί του; Και είναι πραγματικά τόσο σημαντικό να γίνει σε αυτό το στάδιο;

Μελέτες δείχνουν ότι ο δεσμός με το μωρό σας έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική του ευεξία. Και τα μωρά έρχονται σε αυτόν τον κόσμο έτοιμα να χτίσουν μια σχέση με τους γονείς τους.

Αλλά πολλοί μπαμπάδες μπορεί να αισθάνονται συγκλονισμένοι, αφού μπορεί να μην έχουν μεγάλη εμπειρία με τα μωρά. Μπορεί να νιώθουν ότι η μαμά, η γιαγιά ή ο παππούς τα έχει ήδη καταλάβει όλα, ενώ εσείς παλεύετε να μάθετε τι να κάνετε.

Διαβάστε επίσης: Χαμόγελα: Πώς βοηθούν στην ανάπτυξη του μωρού

Το δέσιμο μπορεί να φαίνεται πολύ πιο δύσκολο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Θα εκπλαγείτε από το πόσες δεξιότητες έχετε ήδη που μπορούν να σας κάνουν άσσο στη φροντίδα του μωρού σας. Δοκιμάστε τις απλές προτάσεις που ακολουθούν για να αξιοποιήσετε αυτές τις δεξιότητες και να βοηθήσετε στη δημιουργία του δεσμού μπαμπά-μωρού σε χρόνο μηδέν.

Μιλήστε στο μωρό

Τα μωρά μπορούν να αναγνωρίσουν τις φωνές ήδη από την ηλικία της 1 εβδομάδας. Βεβαιωθείτε ότι η φωνή σας είναι μία από αυτές. Το να μιλάτε στο μωρό σας ενισχύει τη γλωσσική ανάπτυξη, βοηθώντας το τμήμα του εγκεφάλου που κατανοεί τη γλώσσα να αναπτυχθεί.

Επαφή δέρμα με δέρμα

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η επαφή δέρμα με δέρμα είναι ένας σημαντικός τρόπος για να συνδεθείτε με το μωρό. Το άγγιγμα βοηθά το μωρό να νιώθει πιο ασφαλές. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη μείωση του πόσο συχνά κλαίει. Το σώμα σας μπορεί επίσης να βοηθήσει το μωρό να ρυθμίσει τη θερμοκρασία και τους καρδιακούς παλμούς του.

Για εσάς, αυτού του είδους το άγγιγμα ενισχύει τις ορμόνες «ευεξίας», τις ενδορφίνες και την ωκυτοκίνη. Αυτές δημιουργούν συναισθήματα αγάπης, προστασίας και ευτυχίας. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή σας ως γονέα.

Οπτική επαφή

Ακούγεται εύκολο, αλλά η οπτική επαφή με το μωρό σας είναι ένα από τα κλειδιά για την πρώιμη ανάπτυξή του. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική οπτική επαφή μπορεί να βοηθήσει τα μωρά να αναπτύξουν ισχυρότερες γλωσσικές δεξιότητες μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

Τα μωρά μπορούν να αναγνωρίσουν τους γονείς τους αρκετά νωρίς στην πραγματικότητα – ήδη από την ηλικία των 4 ημερών. Κάνοντας οπτική επαφή βοηθάτε το παιδί σας να απομνημονεύσει το πρόσωπό σας και να μάθει να σας εμπιστεύεται.

Δώστε χρόνο στη μαμά με τα μεγαλύτερα παιδιά σας

Αν έχετε ήδη παιδιά στο σπίτι, ένα νέο μωρό στην οικογένεια μπορεί να κάνει πιο δύσκολο το να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα μεγαλύτερα παιδιά. Η δυναμική της οικογένειας αναμφίβολα αλλάζει.

Ένας τρόπος για να δεθείτε με το μωρό σας και να βοηθήσετε τα μεγαλύτερα παιδιά σας να λάβουν περισσότερη προσοχή είναι να ανταλλάζετε χρόνο με τη σύντροφό σας. Εξασφαλίστε ότι κάθε παιδί θα περνάει χρόνο και με τους δύο γονείς.