Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό σας νιώθει με την ίδια ένταση τα συναισθήματα που νιώθετε κι εσείς.

Εάν κλάψετε από λύπη, η θλίψη και η αγωνία καταβάλλουν κι εκείνο, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου στην πόλη Ιρβάιν της Καλιφόρνια.

 

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: Ένα «ταξίδι» γεμάτο συναισθήματα

Πώς το μωρό ταυτίζεται με τα συναισθήματα της εγκυμονούσας μαμάς του

Καθώς το μωρό μεγαλώνει μέσα στην κοιλίτσα της μαμάς του, λαμβάνει συνεχώς μηνύματα από εκείνη. Δεν είναι μονάχα οι ήχοι από το χτύπο της καρδιάς της ή από τη μουσική που παίζει για εκείνο κοντά στην κοιλίτσα της.

Χημικά σήματα περνούν επίσης μέσω του πλακούντα σε εκείνο, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών σημάτων της θλίψης, κάνοντας το μωρό να ταυτίζεται με τη συναισθηματική κατάσταση της μητέρας του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, μια ομάδα προγεννητικών ψυχολόγων διαβεβαιώνουν ότι τα μωρά, εκτός από το να συναισθάνονται, αντιλαμβάνονται και κατ’ επέκταση επηρεάζονται από τις σκέψεις της μητέρας τους.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, η ίδια ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ήταν ανήσυχες κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν επίσης ορισμένες διαφορές στη δομή του εγκεφάλου τους σε σχέση με εκείνα που οι μητέρες τους βίωναν μια πιο ευτυχή και ψυχικά ισορροπημένη εγκυμοσύνη.

Πώς οι εναλλαγές της διάθεσης επηρεάζουν τη συναισθηματική ανάπτυξη των μωρών

Είναι γεγονός λοιπόν, σύμφωνα με τους ερευνητές, πως η συναισθηματική και ψυχική κατάσταση της μητέρας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού της πριν και μετά τη γέννησή του.

Εκείνο που επηρεάζει περισσότερο την ανάπτυξη ενός μωρού κατά τη διάρκεια της κύησης μα και μακροπρόθεσμα είναι οι επίμονες εναλλαγές της διάθεσης της μητέρας του.

Αυτό συμβαίνει γιατί το μωρό αισθάνεται ανασφάλεια όταν βιώνει συνεχείς σύντομες «εκρήξεις» ευτυχίας που γρήγορα μετατρέπονται σε θλίψη ή άγχος. Είναι σημαντικό επομένως για μια μητέρα να παραμένει συναισθηματικά ισορροπημένη.

Ηρεμία: Το «κλειδί» της ευτυχίας για μωρό και μαμά

Ιδανικά, σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της κύησης κατά το οποίο αναπτύσσονται ισχυροί δεσμοί ανάμεσα σε μητέρα και μωρό, μια μαμά θα πρέπει να παραμένει ήρεμη και να αποφεύγει στρεσογόνες καταστάσεις και αρνητικά συναισθήματα.

Ο διαλογισμός, οι ασκήσεις χαλάρωσης, η γιόγκα και φυσικά ένα οικογενειακό περιβάλλον κατανόησης, αλληλοϋποστήριξης κι αγάπης είναι κάποια από τα «μυστικά» που χαρίζουν σε κάθε άνθρωπο ηρεμία, ασφάλεια, ισορροπία.

Εάν ως μέλλουσα μαμά νιώθετε ήρεμη, επιτρέπετε στον εαυτό σας να χαρεί την περίοδο της εγκυμοσύνης και φυσικά στο μωράκι σας να αναπτυχθεί σωστά.