Όταν νιώθετε καλά, συνήθως μπορείτε να αντιμετωπίσετε μικρές αναποδιές ως γονείς στην ημέρα χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Το παιδί χύνει ένα ποτήρι γάλα και αντιδράτε λέγοντας «ουπς, ας το καθαρίσουμε» αντί να φωνάξετε «γιατί δεν μπορείς να είσαι πιο προσεκτικός;».

Πόσο συχνά όμως κάθεστε και σκέφτεστε «ουάου, περνάω μια υπέροχη μέρα, ας σκεφτώ γιατί αντέδρασα έτσι»; Κι όμως. Η απάντηση στο «γιατί» μπορεί στην πραγματικότητα να επηρεάσει την ανατροφή των παιδιών σας.

Αν μπορείτε να εντοπίσετε τι είναι αυτό που κάνει μια μέρα καλή ή δύσκολη, μπορείτε να προσπαθήσετε να προσθέσετε περισσότερα από το καλά και να αποβάλλετε τα όχι και τόσο καλά στοιχεία.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Τι καλύτερα να μην συζητάμε μπροστά στο παιδί μας;

Δεν είστε σίγουροι περί τίνος πρόκειται;

Δείτε 10 πράγματα που μπορεί να επηρεάζουν την συμπεριφορά σας με αρνητικό τρόπο:

1. Έλλειψη ύπνου

2. Κακή διατροφή/ έλλειψη άσκησης

3. Θόρυβος

4. Ακαταστασία και αποδιοργάνωση

5. Καιρός

6. Οικονομικά

7. Εργασία

8. Μοναξιά

9. Άγχος

10. Φόβος

Φτιάξτε τη δική σας λίστα

Ισχύει κάτι από αυτά για εσάς; Τι θα προσθέτατε εσείς;

Η λίστα του καθενός θα είναι διαφορετικός. Μπορεί να παλεύετε με ημικρανίες ή να φροντίζετε την ηλικιωμένη μητέρα σας. Αυτή η λίστα είναι μόνο η αρχή. Δεν υπάρχουν σωστές ή λανθασμένες απαντήσεις, απλά ό,τι είναι αληθινό για εσάς.

Το να καταγράφετε στο χαρτί ή να λέτε δυνατά πράγματα που σας απασχολούν βοηθά στο να τα αναγνωρίσετε. Βάζοντας λέξεις στα πράγματα αφαιρείτε τη δύναμή τους. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να νιώθετε ότι ελέγχετε περισσότερο τις συνθήκες, τις σκέψεις ή τα συναισθήματά σας.

Αφιερώστε λίγα δευτερόλεπτα για να γράψετε τη δική σας λίστα. Θα μπορούσατε να φτιάξετε μια λίστα με πράγματα που επηρεάζουν αρνητικά τη γονική σας συμπεριφορά ή με πράγματα που σας βοηθούν να νιώθετε σαν σούπερ-γονείς.

Τι μπορείτε να ελέγξετε;

Αναλογιστείτε τι από αυτά μπορείτε να εξαλείψετε ή τουλάχιστον να μειώσετε από τη ζωή σας. Κοιτάξτε κάθε πράγμα στη λίστα σας και αποφασίστε αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να ελέγξετε σχετικά με την κατάσταση.

Κάντε μικρά βήματα, μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι να κάνετε τεράστιες αλλαγές σε κάθε τομέα. Μερικές φορές, αρκεί να αφιερώσετε 15 λεπτά για να μαζέψετε την ακαταστασία στο τέλος της κάθε ημέρας, αντί να οργανώσετε πλήρως ολόκληρο το σπίτι σας στο τέλος της εβδομάδας. Εσείς αποφασίζετε τι είναι πρακτικό για εσάς.

Τι χρειάζεται να αφήσετε πίσω σας;

Μερικές φορές, υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Οι μεγάλοι, κρύοι χειμώνες, για παράδειγμα, επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους μέσω της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. Ενώ δεν μπορείτε να αλλάξετε τον καιρό, ίσως μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε στον καιρό.

Υπάρχουν πράγματα στη λίστα σας που θα μπορούσατε να αποδεχτετείτε; Μπορείτε να εγκαταλείψετε προσωρινά το όνειρο να έχετε ένα καλά οργανωμένο σπίτι; Μπορείτε να ζήσετε με το γεγονός ότι το εισόδημά σας είναι μικρότερο απ’ ό,τι θα θέλατε αυτή τη στιγμή, αλλά να είστε ευγνώμονες που εξακολουθείτε να έχετε αρκετά για να αγοράζετε τρόφιμα και ρούχα;

Επανεξετάστε τη λίστα σας

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε θυμό ή απογοήτευση, ρίξτε μια ματιά στη λίστα σας. Συμβαίνει κάτι στο περιβάλλον σας αυτή τη στιγμή που μπορεί να συμβάλλει στα συναισθήματα ή τις συμπεριφορές σας; Είναι τα παιδιά ιδιαίτερα θορυβώδη; Έχετε πονοκέφαλο; Τσακωθήκατε με το σύντροφό σας σήμερα το πρωί;

Κάντε μια γρήγορη αξιολόγηση των πραγμάτων που μπορείτε να ελέγξετε και των πραγμάτων που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Δεν πειράζει να φροντίσετε πρώτα τις ανάγκες σας. Το να συνειδητοποιήσετε ότι αισθάνεστε καταβεβλημένοι ή αγχωμένοι και στη συνέχεια να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να κάνει κάτι γι’ αυτό, θα σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι γονείς.