imommy.gr ΜαμάΓονείς: Βελτιώστε τη σχέση σας σε μόλις 6 λεπτά

Γονείς: Βελτιώστε τη σχέση σας σε μόλις 6 λεπτά

Γονείς: Βελτιώστε τη σχέση σας σε μόλις 6 λεπτά | imommy.gr

Το να είστε γονείς δειν είναι εύκολη υπόθεση… Αυτή η σύντομη τεχνική ακρόασης μπορεί να ενδυναμώσει τη σχέση σας και να σας προσφέρει ισορροπία.

Ο σύντροφός σας σας ακούει όσο «καλά» θα θέλατε; Όσο συχνά θα θέλατε; Μήπως στιγμές στιγμές αισθάνεστε πως δεν σας ακούει καθόλου; Είτε είστε με το ταίρι σας χρόνια είτε όχι, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν την τεχνική που στοχεύει στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ σας.

Έτοιμοι να αφιερώσετε τα επόμενα λεπτά ο ένας στον άλλον;

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Τι καλύτερα να μην συζητάμε μπροστά στο παιδί μας;

Βήμα 1

Καθίστε αναπαυτικά. Όποιος από τους δύο θέλει, μπορεί να ξεκινήσει να μιλά για 3 λεπτά με το ρολόι. Ο άλλος σύντροφος θα πρέπει να ακούει σιωπηλά.

Σκοπός είναι να μιλήσετε από καρδιάς. Για όλα όσα έχετε στο μυαλό σας και ό,τι θέλετε να μοιραστείτε. Όταν λήξει ο χρόνος, ολοκληρώστε τη σκέψη σας με λίγες μόνο λέξεις, χωρίς να καταχραστείτε το χρόνο του άλλου.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να συνεχίσετε να μιλάτε. Σίγουρα θα έχετε να πείτε πράγματα που δεν χωρούν σε 3 μόλις λεπτά. Αλλά θα πρέπει να σταματήσετε. Θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι είναι προτιμότερο πραγματικά να ακουστούν κάποιες δηλώσεις παρά να μιλάτε ακατάπαυστα χωρίς ουσιαστική ακρόαση και χωρίς προβληματισμό.

Αν είστε ο ακροατής, θα πρέπει να ακούτε με προσοχή. Απλά όμως να ακούτε. Όχι να σκέφτεστε πώς θα αντιδράσετε. Θυμηθείτε πως σε αυτό το τρίλεπτο δεν υπάρχει καμιά μάχη που «πρέπει» να κερδηθεί.

Ξεκινήστε να μιλάτε ιδανικά για πιο απλά και πιο… ανώδυνα θέματα και με τον καιρό μπορείτε να επεκταθείτε στα φλέγοντα ζητήματα που μπορεί να σας απασχολούν.

Βήμα 2

Αφού τελειώσει το πρώτο χρονόμετρο, ρυθμίστε το ξανά για 2 λεπτά. Ο ακροατής θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτό το χρόνο για να αναλογιστεί τι άκουσε, τα ακριβή δηλαδή λόγια, χωρίς όμως να ερμηνεύει ή να κάνει… άλματα κρίσης.

Όταν τελειώσει το χρονόμετρο, η οποιαδήποτε σκέψη θα πρέπει να σταματήσει.

Ως ακροατής, θυμηθείτε πως απλά θα πρέπει να κάνετε μια αντανάκλαση των σκέψεων του άλλου.

Το παρακάτω δεν αποτελεί εποικοδομητικό προβληματισμό:

«Είπες ότι δεν σε νοιάζει πού θα πάμε να φάμε, αλλά ξέρω ότι σε νοιάζει».

Αντίθετα, είναι σωστό να αναφέρετε:

«Σε άκουσα να λες ότι δεν σε νοιάζει πού θα πάμε να φάμε».

Δεν είναι επίσης εποικοδομητικό να ξεσπάσετε συναισθηματικά σε ό,τι ακούσατε, λέγοντας: «Πώς τολμάς και το λες αυτό!» «Το ήξερα ότι θα το έλεγες!» «Δεν έγινε ποτέ αυτό που ανέφερες!».

Βήμα 3

Ρυθμίστε ξανά το χρονόμετρο για 1 λεπτό.

Ο αρχικός ομιλητής απαντά σε αυτό το λεπτό στον προβληματισμό που έλαβε από τον σύντροφό του προηγουμένως.

Θα μπορούσατε να πείτε κάτι σαν: «Ευχαριστώ που με άκουσες» ή «Άκουσες μερικά πράγματα από όσα είπα, αλλά ίσως δεν άκουσες το εξής σημείο…», «Δεν είμαι σίγουρος/η ότι κατάλαβες, επιτρέψε μου να επαναλάβω το βασικό σημείο». Καλό είναι γενικά να μην ανοίξετε ένα καινούργιο θέμα αυτή τη στιγμή μιας και δεν υπάρχει άλλος χρόνος.

Βήματα 4-5-6

Αλλάξτε ρόλους και επαναλάβετε τα τρία πρώτα βήματα. Ρυθμίστε ξανά το χρονόμετρο για 3 λεπτά, με τον αρχικό ακροατή να μιλάει πρώτος αυτή τη φορά.

Ο νέος ακροατής ακούει για 3 λεπτά και, στη συνέχεια, χρειάζεται 2 λεπτά για να αναστοχαστεί όσα άκουσε.

Ο αρχικός ομιλητής αυτού του γύρου χρειάζεται στη συνέχεια 1 λεπτό για να απαντήσει στον προβληματισμό.

Και τώρα τι;

Ο στόχος αυτής της τεχνικής δεν είναι η άμεση επίλυση μιας μακροχρόνιας σύγκρουσης ή η ξαφνική συμφωνία σε ποικίλα ζητήματα. Είναι απλώς να βιώσετε την εμπειρία του να ακούτε.

Πολλές συνομιλίες με τον σύντροφό μας και όχι μόνο περιλαμβάνουν ελάχιστη ή καθόλου ουσιαστική ακρόαση, και τελικά τείνουμε να επαναλαμβάνουμε τον εαυτό μας ή να κλιμακώνουμε την ένταση για να ακουστούμε. Αυτή η κατάσταση δυσκολεύει την επικοινωνία.

Με την πάροδο του χρόνου και την εξάσκηση αυτής της πρακτικής, σκοπός είναι οι συζητήσεις που αφορούν την επίλυση προβλημάτων να είναι πολύ πιο ομαλές και πιο αποτελεσματικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γονείς: Η σωματική υγεία του ενός επηρεάζει την ψυχική υγεία του άλλου Αφιερώστε λίγα λεπτά και σκεφτείτε σε πόσα πράγματα σας επηρεάζει καθημερινά ο σύντροφός σας... Τώρα βάλτε στην λίστα και... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Προετοιμάστε τέλεια το πρόσωπό σας πριν το μακιγιάζ Τα βασικά βήματα για λαμπερή επιδερμίδα και έξτρα διάρκεια στο μακιγιάζ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι αγαπημένες μας… imommies αποκαλύπτουν το Νο 1 πράγμα για το οποίο είναι περήφανες ως μαμάδες Η Έλενα Πάκου, η Βανέσσα Μιλιανού, η Γιούλη Ατματζίδη και η Γεωργία Μπαδογιάννη είναι οι αγαπημένες μας imommies! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Bronzer: Πώς θα το εφαρμόσετε σωστά Επιλέξτε τη φόρμουλα που σας αρέσει και ξεκινήστε το μακιγιάζ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γονείς: Πώς δεν θα ξεμείνετε από ενέργεια Δείτε πώς θα γεμίσετε ενέργεια και καλή διάθεση για να είστε οι γονείς που χρειάζεται το παιδί σας. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γονείς: Γιατί την άνοιξη αυξάνονται τα διαζύγια; Την άνοιξη ο ήλιος λάμπει, τα πουλιά κελαηδούν, τα λουλούδια ανθίζουν και τα ζευγάρια… μαραζώνουν! Δείτε γιατί. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χείλη: Πώς θα τους δώσετε όγκο Έξυπνα tips για να παραμείνουν τα χείλη σας... ζουμερά. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θηλασμός: Από ποια σοβαρή ασθένεια μας προστατεύει; Νέα επιστημονική έκθεση επισημαίνει πως ο θηλασμός μπορεί να προλάβει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νύχια: Αυτά είναι τα χρώματα του Απρίλη… Οι αποχρώσεις που αξίζει να δοκιμάσετε στο ανοιξιάτικο μανικιούρ σας. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μάσκαρα: 7 συχνά λάθη Αποκτήστε τέλειες βλεφαρίδες αποφεύγοντας αυτά τα λάθη με τη μάσκαρα. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διαζύγιο: Μπορεί η πρόωρη συγκατοίκηση να είναι η αιτία; Είναι τα ζευγάρια που συγκατοικούν πριν το γάμο «καταδικασμένα» να χωρίσουν; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ