Πώς ωφελεί ο γάμος την υγεία; Είναι το καλύτερο «φάρμακο» για τη θεραπεία, αλλά και για την πρόληψη των περισσότερων (χρόνιων) ασθενειών, λένε οι επιστήμονες.

Οι παντρεμένοι έχουν πιο γερή καρδιά

Δεκαετής έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Health Psychology, το περιοδικό της Ένωσης Αμερικανών Ψυχολόγων, υποστηρίζει πως οι παντρεμένες γυναίκες εμφανίζουν λιγότερα καρδιακά προβλήματα απ’ ό,τι οι ελεύθερες, οι χήρες ή οι χωρισμένες.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Βελτιώστε τη σχέση σας σε μόλις 6 λεπτά

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσµπουργκ επισημαίνουν πως οι έγγαμοι έχουν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση µε τους εργένηδες.

Βασική προϋπόθεση είναι η σχέση τους να στηρίζεται στην ειλικρίνεια και να μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους.

Επιπλέον, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο λένε ότι οι άνδρες που ποτέ δεν παντρεύτηκαν, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στην επόμενη πενταετία μετά τη διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας, σε σχέση με τους παντρεμένους άνδρες και τις γυναίκες.

Έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2

Ερευνητές από τον Καναδά και το Λουξεμβούργο ανέλυσαν σε βάθος δεκαετίας στοιχεία για 3.335 άτομα 50-89 ετών και είδαν ότι ο γάμος ή η συμβίωση μείωνε την πιθανότητα αύξησης του σακχάρου στο αίμα, ενώ ένα διαζύγιο/ χωρισμός ή η απώλεια του συντρόφου αύξανε την πιθανότητα για προδιαβήτη ή διαβήτη.

Ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 συνδέεται με την ανθυγιεινή διατροφή και την έλλειψη άσκησης, την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά, τις κακές συνθήκες διαβίωσης και την ανεπαρκή κοινωνική υποστήριξη.

Δεν κινδυνεύουν τόσο από άνοια

Αξιολογώντας στοιχεία από 15 δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες αφορούσαν πάνω από 800.000 ανθρώπους σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, διαπίστωσαν ότι, σε σχέση με τους παντρεμένους, οι ανύπαντροι έχουν κατά μέσο όρο 42% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν άνοια στο μέλλον, ενώ οι χήροι 20%.

Είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από τη μάχη με τον καρκίνο

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer, ο γάμος αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο.

«Καθώς η τάση αυτή ήταν ανεξάρτητη από την οικονομική και την κοινωνική κατάσταση, υποθέτουμε ότι σχετίζεται περισσότερο με την υποστήριξη που έχουμε από τον σύζυγο ή σύντροφό μας στη φάση θεραπείας του καρκίνου», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Είναι λιγότερο αγχωμένοι

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι ένας αρμονικός γάμος είναι το καλύτερο αγχολυτικό.

Μάλιστα, φαίνεται πώς όσο πιο ικανοποιημένος είναι κάποιος στην προσωπική του ζωή, τόσο πιο χαμηλά είναι στον οργανισμό και τα επίπεδα της κορτιζόλης – της ορμόνης που σχετίζεται µε το στρες και την αύξηση της πίεσης του αίματος.

Ζουν περισσότερο

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και την Ιατρική Σχολή του City University της Νέας Υόρκης εκτιμά ότι οι παντρεμένοι ζουν, κατά μέσο όρο, 2 χρόνια περισσότερο από τους ανύπαντρους.

Σύμφωνα με έρευνα από το Aston Medical School στο Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας οι παντρεμένοι κινδυνεύουν λιγότερο να πεθάνουν εξαιτίας παραγόντων κινδύνου που συνδέονται με καρδιαγγειακές νόσους, όπως είναι η υψηλή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη και ο διαβήτης τύπου 2.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή στο πλαίσιο του γάμου οι δύο σύντροφοι δέχονται τη φροντίδα και την ενθάρρυνση του έτερού τους ήμισυ.

Επομένως, είναι πιο πιθανό να παίρνουν τα φάρμακά τους, να τρώνε πιο υγιεινά και να ασκούνται πιο τακτικά.