Ο πολύχρωμος χαρταετός είναι ένα αντικείμενο που λατρεύουν τα παιδιά να παρακολουθούν να πετά στον ουρανό. Το πέταγμά του δε, είναι μια πολύπλευρη δραστηριότητα που συνδυάζει την άσκηση με την γνωστική ενίσχυση και όχι μόνο!

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά τρέχουν και πηδούν ενώ ασχολούνται με τον χαρταετό, γεγονός που ενισχύει το συντονισμό και τη συνολική φυσική τους κατάσταση. Τα βοηθά επίσης να αναπτύξουν λεπτές κινητικές δεξιότητες καθώς μαθαίνουν να τον ελέγχουν και να τον χειρίζονται.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πώς η δουλειά σας το επηρεάζει

Το πέταγμα του χαρταετού είναι επιπλέον μια αισθητηριακή εμπειρία που μπορεί να τους προσφέρει, μεταξύ άλλων, οπτική ευχαρίστηση. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί ακόμα να αξιοποιηθεί ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για την εισαγωγή των παιδιών στις αρχές της αεροδυναμικής, των καιρικών προτύπων κ.τλ.

Οι δημιουργικές πτυχές του σχεδιασμού και της επισκευής ενός χαρταετού, μπορούν να ενισχύσουν τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και τη δημιουργικότητα των παιδιών. Παράλληλα, ενθαρρύνουν την ομαδική εργασία και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Το πέταγμα του χαρταετού ωφελεί τα παιδιά και συναισθηματικά καθώς ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους, συνδέοντάς τους με τη φύση και ενθαρρύνοντας το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο.

Σε ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να πετάξει χαρταετό;

Από την ηλικία των 4 περίπου ετών, τα παιδιά μπορούν να δοκιμάσουν να πετάξουν χαρταετό, πάντα υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη των γονέων. Ωστόσο, επειδή κάθε παιδί είναι διαφορετικό, θα πρέπει να αξιολογήσετε την ετοιμότητα του παιδιού σας και να αποφασίσετε ανάλογα.

Θα πρέπει επίσης να αγοράσετε χαρταετό ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά και να λάβετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να αποτρέψετε πιθανούς κινδύνους, όπως κοψίματα και μώλωπες. Έχετε υπόψη μας, ότι το σκοινί του χαρταετού δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται για κανέναν. Για το λόγο αυτό πρέπει να δείξετε στο παιδί πώς να το κρατά με προσοχή και να εξασφαλίσετε πως θα φορά γάντια.

Το πέταγμα του χαρταετού σε μέρη με πολύ κόσμο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των παιδιών, προκαλώντας πτώσεις και ατυχήματα. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε πως γύρω γύρω δεν υπάρχουν ηλεκτροφόρα καλώδια και δρόμοι.

Χαρίστε λοιπόν στο παιδί τον κατάλληλο χαρταετό, τσεκάρετε τις καιρικές συνθήκες (ιδανικά χρειάζεται ένα ελαφρύ αεράκι) και επιλέξτε το σωστό μέρος όπως ένα μεγάλο πάρκο ή μια παραλία για να κάνετε αυτήν την δραστηριότητα με ασφάλεια.

*Extra tip

Πάρτε μαζί σας ένα δεύτερο χαρταετό

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το πέταγμα του χαρταετού, όπως το υλικό του, το δέσιμο, το σχέδιο, το μέγεθος, αλλά και οι καιρικές συνθήκες.

Ορισμένες φορές, ενώ τα έχετε κάνει όλα σωστά, μπορεί να μην καταφέρετε να τον πετάξετε. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε απλά επειδή ο χαρταετός είναι υπερβολικά μεγάλος για να τον σηκώσει ο άνεμος είτε επειδή είναι πολύ μικρός και δεν μπορεί ν’ αντέξει τον δυνατό άνεμο, με αποτέλεσμα να στριφογυρίζει και να ανεβοκατεβαίνει.

Για παν ενδεχόμενο, καλό είναι να έχετε προμηθευτεί δύο διαφορετικούς χαρταετούς, ένα μεγάλο κι ένα μικρό.

Πετάξει δεν πετάξει, ένα είναι το σημαντικό σήμερα:

Διασκεδάστε με τα παιδιά στη φύση και γελάστε με την ψυχή σας…