Κατά τη διάρκεια του χρόνου που περνούν τα παιδιά μπροστά από ένα smartphone, ένα tablet ή μια κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών, ανταλλάσσουν λιγότερες κουβέντες με τους γονείς τους και ακούνε λιγότερες συνομιλίες από τους ενήλικες – στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων.

Το να μεγαλώνει ένα παιδί σε ένα γλωσσικά πλούσιο περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της γλώσσας, τονίζουν Αυστραλοί επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης: Κινητό: Είναι πιο ευτυχισμένοι οι έφηβοι χωρίς αυτό;

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας εξέτασαν δεδομένα από 220 οικογένειες με παιδιά 12 έως 36 μηνών που παρακολουθούνταν κάθε έξι μήνες από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2021 χρησιμοποιώντας τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι κάθε αύξηση του χρόνου επί της οθόνης μεταφραζόταν σε μείωση των συνομιλιών γονέα-παιδιού, που σημαίνει ότι το παιδί άκουγε λιγότερες λέξεις και συμμετείχε λιγότερο συχνά σε συζητήσεις.

Ακόμη και σε οικογένειες που τηρούν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον χρόνο σε μια οθόνη (όχι περισσότερο από μία ώρα την ημέρα για ένα τρίχρονο), τα παιδιά μπορούν να «χάνουν» έως και 400 λέξεις την ημέρα.

Ωστόσο, τα 3χρονα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη περνούσαν κατά μέσο όρο περίπου 172 λεπτά μπροστά από μια οθόνη κάθε μέρα, που σημαίνει ότι έχαναν κατά μέσο όρο περίπου 1.000 λέξεις.

Πώς θα μειώσετε τον χρόνο των παιδιών στις οθόνες

Βάλτε κανόνες

Πριν επιτρέψετε στο μικρό σας την ενασχόληση με συσκευές, είναι σημαντικό να θέσετε ορισμένους κανόνες.

Αυτοί οι κανόνες μπορεί να περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από τον χρόνο που μπορεί να κάθετε σε αυτές ή να παίζει μέχρι και πόσες φορές μέσα στην εβδομάδα μπορεί να το κάνει.

Μην αφήνετε την τηλεόραση ανοιχτή όσο παίζει

Μια συχνή συνήθεια των περισσότερων ανθρώπων είναι να αφήνουν ανοιχτή την τηλεόραση ως background ήχο.

Ωστόσο, θα ήταν καλό να μην την περάσετε και στο παιδί, διότι έτσι πιθανότατα να μην μάθει να παραμένει συγκεντρωμένο σε αυτό που κάνει την δεδομένη στιγμή.

Αντ’αυτού, βάλτε στα νήπια μουσική για να ακούν κάτι όσο παίζουν.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μιμούνται αυτό που βλέπουν.

Εάν εσείς ακολουθείτε έναν καθιστικό τρόπο ζωής, πώς περιμένετε από το παιδί να παρακινηθεί και να κάνει κάτι άλλο; Ομοίως, εάν περνάτε πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, στο τάμπλετ, στο κινητό.

Δώστε λοιπόν στο παιδί το καλό παράδειγμα έχοντας και εσείς το μέτρο και εντάσσοντας την άσκηση στη ρουτίνα σας, ακόμα κι αν πρόκειται για έναν σύντομο περίπατο κάθε μέρα.

Ενθαρρύνετε δημιουργικές δραστηριότητες και σπορ

Από μαθήματα κολύμβησης, τένις, χορού μέχρι ζωγραφικής και τραγουδιού υπάρχουν τόσες πολλές δραστηριότητες που μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του παιδιού και να το κρατήσουν μακριά από τις οθόνες.

Έτσι, θα αναπτύξει το παιδί και ένα χόμπι, καλλιεργώντας παράλληλα το κρυφό ίσως ταλέντο του.