Η άνοιξη έρχεται γλυκά και γενναιόδωρα να μας διδάξει υπέροχα μαθήματα ζωής, για το τέλος και την αρχή. Για την παύση και την εξέλιξη, για το σκοτάδι και το φως. Κάθε εποχή έχει τα δικά της κρυφά χαρίσματα, η άνοιξη κρύβει αυτή την ήρεμη δύναμη της μετάβασης από το κρύο στη γλυκιά θαλπωρή στις πρώτες ζεστές ακτίνες ηλίου που ξεπροβάλλουν δειλά. Αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο κοντά στη φύση, να ακούσουμε, να μυρίσουμε, να ακουμπήσουμε, να αισθανθούμε και να αναπτυχθούμε μαζί με το παιδί.

Διαβάστε επίσης: Kάθε παιδί πρέπει να έχει αυτές τις 3 δεξιότητες

Διασκεδαστικές ανοιξιάτικες δραστηριότητες για όλη την οικογένεια

  • Κάντε μια βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο. Παρατηρήστε τον φυσικό κόσμο καθώς διασχίζετε το δάσος ή το πάρκο.
  • Παρατηρήστε τα διάφορα σχήματα που δημιουργούν τα σύννεφα. Αφήστε το παιδί να ξεδιπλώσει τη φαντασία του. Προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα και χρησιμοποιήστε μπαλάκια βαμβακιού για να δημιουργήσετε αναπαραστάσεις.
  • Παρατηρήστε τα ζώα. Από τα ζωάκια μέχρι τις πεταλούδες, η άνοιξη είναι μια θαυμάσια εποχή για να μάθουν τα παιδιά για τα ζώα. Η ανοιξιάτικη μετανάστευση την καθιστά εξαιρετική εποχή για την παρατήρηση πουλιών.
  • Δημιουργήστε έναν πίνακα εμπνευσμένο από τη φύση. Ορίστε έναν χώρο, όπως ένα μικρό τραπέζι ή ακόμη και έναν δίσκο ή ένα καλάθι, και αφήστε το παιδί σας να συλλέγει ενδιαφέροντα πράγματα που βρίσκει στη φύση. Συμπεριλάβετε έναν μεγεθυντικό φακό αν θέλετε.
  • Αναζητήστε στοιχεία που ξεκινούν με κάθε γράμμα του αλφαβήτου.
  • Χρησιμοποιήστε όλες τις αισθήσεις σας για να ζήσετε την άνοιξη. Αγγίξτε και μυρίστε τα άνθη.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βρει και να συλλέξει μερικά από τα μικρά λουλούδια που φυτρώνουν παντού αυτή την εποχή.Τ οποθετήσετε τα ανάμεσα σε βιβλία για να διατηρήσετε τα ευρήματά του σε ένα φυτολόγιο.
  • Κοιτάξτε προσεκτικά και θα βρείτε σχήματα γύρω σας. Bonus πόντοι για τον εντοπισμό τρισδιάστατων σχημάτων όπως κύβοι, κύλινδροι ή σφαίρες.
  • Βρείτε αντικείμενα για κάθε χρώμα στο ουράνιο τόξο.

Γράψτε «μυστικά μυνήματα»

Το κόλπο είναι ότι οι μίσχοι της πικραλίδας περιέχουν ένα διαυγές υγρό που γίνεται καφέ όταν στεγνώνει. Οπότε μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να γράψετε μυστικά μηνύματα.

Διαλέξτε μια πικραλίδα. Θα πρέπει να είστε σε θέση να να βλέπετε ύγρο στο άκρο του μίσχου όταν την κόψετε. Κρατήστε το μίσχο σαν μολύβι και χρησιμοποιήστε το για να γράψετε το μήνυμα σε ένα κομμάτι χαρτί.

Αν το υγρό τελειώνει σπάστε λίγο από το μίσχο. Το χαρτί σας θα φαίνεται κενό στο στην αρχή, αλλά μόλις το υγρό στεγνώσει μήνυμά σας θα αποκαλυφθεί.

Οι πικραλίδες ανθίζουν από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Το μάζεμα του λουλουδιού δεν θα «σκοτώσει» το φυτό, καθώς αποθηκεύει ενέργεια στις ρίζες, επιτρέποντας του να ξαναβλαστήσει. Οι άνθρωποι τείνουν να τα θεωρούν ζιζάνια, αλλά τα έντομα τα αγαπούν. Οπότε προσπαθήστε να τα μαζέψετε από εκεί που υπάρχουν σε αφθονία.