Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, η τεχνολογία τείνει να δημιουργεί συνεχώς νέες ανάγκες, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο μακριά από τη φύση τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

Δεν είναι τυχαίο ότι με την επέλαση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως, οι νεότερες γενιές χάνουν την επαφή με την πραγματική ζωή που εξελίσσεται σε εξωτερικούς χώρους, μακριά από οθόνες, μαζί με ανθρώπους. Μπορεί κάποιες φορές, οι ηλεκτρονικές συσκευές να προσφέρουν διασκέδαση και ψυχαγωγία. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται με τα συλλογικά παιχνίδια: το κρυφτό, το κυνηγητό, το ποδήλατο, την εξερεύνηση με τους φίλους στη γειτονιά.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: 3 υγιεινές συνήθειες που πρέπει να του μάθουμε

Τα οφέλη της επαφής με τη φύση      

Η ενασχόληση των παιδιών κάθε ηλικίας με δραστηριότητες και παιχνίδια εξωτερικού χώρου προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ανάπτυξη των παιδιών. Δραστηριότητες όπως το τρέξιμο ή η αναρρίχηση θέτουν το σώμα σε κίνηση. Παράλληλα, το φυσικό φως και ο φρέσκος αέρας ανανεώνουν τη διάθεση, μειώνοντας το στρες και αυξάνοντας το αίσθημα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.

Επιπλέον, αναπτύσσονται η δημιουργικότητα και η φαντασία. Οι μικροί εξερευνητές καλούνται να εμπνευστούν νέα παιχνίδια, τρόπους να βγουν νικητές και να συνεργαστούν με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Έτσι, βελτιώνονται και οι ικανότητες της επικοινωνίας και της συνεργασίας.

Στα χρόνια της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητο να καλλιεργείται σε παιδιά και ενήλικες η ευθύνη και η αγάπη προς το περιβάλλον. Είναι πολύτιμο, τα παιδιά ερχόμενα σε καθημερινή επαφή με τη φύση, να μάθουν να φροντίζουν τον πλανήτη. Με αυτό τον τρόπο, ένα άτομο αποκτά από μικρή ηλικία ισχυρή σύνδεση με τα φυτά και τα υπόλοιπα ζωντανά πλάσματα που κατοικούν στη γη.

Σε αντίθεση με τις στείρες οθόνες των κινητών, η επαφή με τη φύση δίνει απλόχερα τη δυνατότητα σε όλους μας, και ιδιαιτέρως στα παιδιά, να αγκαλιάσουν την απλότητα και το θαύμα της ζωής. Να εκτιμήσουν ένα ηλιοβασίλεμα, τον παφλασμό της θάλασσας, το δροσερό αεράκι και το κελάηδισμα των πουλιών.

Πώς μπορούν οι γονείς να εμφυσήσουν στα παιδιά τους την αγάπη προς τη φύση;

Να δίνετε το σωστό παράδειγμα

Ξεκινήστε με το να βγαίνετε οι ίδιοι έξω και να έρχεστε σε επαφή με τη φύση. Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους. Επιλέξτε, αντί να καθίσετε για καφέ να πάρετε ένα ρόφημα στο χέρι και να περπατήσετε στη θάλασσα ή στο βουνό.

Δοκιμάστε να μην χαλαρώσετε με μια ταινία στο Netflix αλλά με τη φροντίδα του κήπου σας ή των φυτών σας στο μπαλκόνι. Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε μαζί με τα παιδιά σας τα αστέρια και να τους εξηγήσετε τις απίθανες ιστορίες του σύμπαντος.

Μετατρέψτε την εξόρμηση στη φύση σε κάτι διασκεδαστικό

Δημιουργήστε ενδιαφέρουσες αφορμές για να βγείτε έξω και να συμμετάσχουν και τα παιδιά σας στις ψυχαγωγικές δραστηριότητες:

  • Οργανώστε ένα μικρό κυνήγι θησαυρού με τα υλικά της φύσης.
  • Εξερευνήστε τα φυτά και κατονομάστε τα.
  • Τραβήξτε φωτογραφίες από όσα περίεργα συναντάτε στη φύση.
  • Κατασκηνώστε έξω ή κάντε ένα πιο εύκολο και απολαυστικό πικ νικ σε κάποιο πάρκο με τα αγαπημένα τους σνακ.

Μιλήστε για τη φύση με κάθε ευκαιρία

Ακόμα και στη διαδρομή με το αυτοκίνητο, μπορείτε να προκαλέσετε τα παιδιά να σας περιγράψουν τι βλέπουν έξω από το παράθυρο. Να μιλήσουν για τα δέντρα, τον ήλιο, τον ουρανό, τη βροχή.  Ανοίξτε μια συζήτηση που θα έχει εκπαιδευτικό ενδιαφέρον και για τα ίδια με αφορμή τις αλλαγές των εποχών, τα χρώματα και όσα εξελίσσονται στον δρόμο για την εξοχή.

Σιγά – σιγά, τα παιδιά θα μυηθούν τόσο πολύ σε αυτό τον τρόπο ζωής, που θα αποζητούν να βγουν έξω. Να βρεθούν σε πάρκα και σε λίμνες, στο βουνό και τη θάλασσα μαζί σας ή παρέα με άλλους συνομήλικους εξερευνητές.