Δροσιστείτε, βελτιώστε την φυσική σας κατάσταση και απολαύστε στιγμές ηρεμίας στην εγκυμοσύνη με τη βοήθεια του aqua fitness, μια δραστηριότητα που συνιστάται σε αυτήν την απαιτητική περίοδο που διανύετε και όχι μόνο.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, η κολύμβηση θεωρείται η ασφαλέστερη μορφή σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το aqua fitness συγκεκριμένα πρόκειται κυρίως για αερόβιες ασκήσεις και ασκήσεις αντίστασης που εκτελούνται στο νερό. Μια μέλλουσα μητέρα θα μπορούσε να τις ξεκινήσει μετά τους πρώτους 3 περίπου μήνες της εγκυμοσύνης της, πάντα με την άδεια του γιατρού της και ιδανικά υπό την επίβλεψη εκπαιδευτών στο κολυμβητήριο.

Τι έχει να κερδίσει;

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Πώς νιώθει στη κοιλίτσα της μαμάς του όταν εκείνη κλαίει;

Μείωση του στρες

Η εγκυμοσύνη είναι συχνά μια στρεσογόνα περίοδος. Επομένως, η μετάβαση σε μια πισίνα και η χαλάρωση στο νερό βοηθά τις μέλλουσες μητέρες να μειώσουν το άγχος. Επιπλέον, η αιώρηση στο υγρό στοιχείο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των μυϊκών συσπάσεων που συχνά συνοδεύουν την εγκυμοσύνη.

Παράλληλα, η απελευθέρωση ενδορφινών κατά την άσκηση στο νερό αυξάνει το αίσθημα ευεξίας.

Ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η συσσώρευση υγρών είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά στα κάτω άκρα.

Οι κινήσεις στο νερό διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλουν στην πρόληψη του οιδήματος.

Έλεγχος του βάρους

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική. Οι ήπιες ασκήσεις σε τακτική βάση βοηθούν στην καύση επιπλέον θερμίδων και στον έλεγχο της αύξησης του βάρους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Health.

Βελτίωση της στάσης του σώματος

Η γυμναστική στο νερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνεπάγεται σημαντική μείωση της επιβάρυνσης της σπονδυλικής στήλης της μητέρας λόγω του βάρους του μωρού. Κι αυτό διότι οι διατάσεις στο νερό μπορούν να βελτιώσουν τη στάση και τη θέση της σπονδυλικής στήλης, να ενδυναμώσουν τους μύες της πλάτης, να ανακουφίσουν τους τένοντες και τους συνδέσμους και να προλάβουν ενδεχόμενους πόνους στην περιοχή.

Επιπλέον, επωφελούνται οι αρθρώσεις των γονάτων και των αστραγάλων.

Προετοιμασία για τον τοκετό

Αυτές οι υδάτινες δραστηριότητες μπορούν να ενισχύσουν το πυελικό έδαφος, γεγονός ευεργετικό για τη διαδικασία του τοκετού.

Μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη συνολική δύναμη και την αντοχή της μητέρας έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις σωματικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης, καταλήγοντας σε έναν πιο ήπιο τοκετό.

Καλύτερη αναπνοή

Το νερό ασκεί φυσική αντίσταση στην κίνηση του θώρακα. Αυτό διεγείρει την ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών και αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, ενθαρρύνονται επιπλέον οι ελεγχόμενες εισπνοές και εκπνοές, μια χρήσιμη διαδικασία για τη στιγμή του τοκετού.

Ασκήσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε

Αρχικά, να θυμάστε πως είναι σημαντικό να εστιάσετε στην ποιότητα της κίνησης, αντί να στοχεύετε στην υπερβολική ένταση. Ενδεικτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε:

Περπάτημα στο νερό

  • Αρχίστε να περπατάτε αργά προς τα εμπρός, φροντίζοντας να διατηρείτε όρθια στάση και χαλαρούς ώμους.
  • Κάνετε ελεγχόμενες κινήσεις με τα πόδια σας, σηκώνοντάς τα και ύστερα σπρώχνοντάς τα κάτω στο νερό σε κάθε βήμα.

Μπορείτε επίσης να κάνετε μετατοπίσεις στα πλάγια:

  • Ξεκινήστε με τα πόδια σας ενωμένα.
  • Κάντε ένα πλάγιο βήμα στη μία πλευρά και στη συνέχεια φέρτε το άλλο πόδι.
  • Επαναλάβετε το ίδιο από την άλλη πλευρά, διατηρώντας σταθερό το ρυθμό σας.

Ψαλίδια

  • Επιπλεύστε στο νερό ανάσκελα, με τα πόδια σας ίσια και τα χέρια σας στα πλάγια.
  • Κωπηλατήστε με τα χέρια σας για να διατηρήσετε την ισορροπία και τη σταθερότητά σας.
  • Τεντώστε τα δάχτυλα των ποδιών σας και σταυρώστε τα πόδια σας σαν «ψαλίδι», απλώνοντάς τα στο πλάτος των γοφών και «τοποθετώντας» τα το ένα πάνω στο άλλο εναλλάξ.

Κολύμπι

Η «απλή» κολύμβηση είναι μια εξαιρετική επιλογή είτε ως προθέρμανση προτού ξεκινήσετε τις ασκήσεις σας είτε ως διάταση στο τέλος είτε ως κύρια προπόνηση.