Η ρίψη πραγμάτων χρειάζεται ανεπτυγμένες κινητικές δεξιότητες και καλό συντονισμό χεριών-ματιών. Ως εκ τούτου, η ικανότητα του νηπίου να ρίχνει πράγματα είναι συνήθως ένα αναπτυξιακό επίτευγμα. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που κάνουν το μικρό σας να ρίχνει πράγματα και τι μπορείτε να κάνετε ώστε να το αποτρέψετε;

Γιατί το νήπιο πετάει πράγματα;

Εξερεύνηση

Τα νήπια είναι γεμάτα περιέργεια και μαθαίνουν μέσω του πειραματισμού. Έτσι, η ρίψη πραγμάτων μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρουσα για το παιδί σας. Μπορεί να το κάνει για να παρατηρήσει τι συμβαίνει όταν τα πράγματα αναπηδούν, πέφτουν, εκτοξεύονται ή θρυμματίζονται. Είναι ο τρόπος του να μάθει τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Επιθυμία για προσοχή

Τα νήπια αγαπούν να παίρνουν προσοχή από τα αγαπημένα τους άτομα και θα μπορούσαν να κάνουν πολλά για την κερδίσουν, όπως το να πετούν πράγματα. Αν το μικρό σας παρατηρήσει ότι πετώντας πράγματα, καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή σας, πιθανότατα θα το επαναλάβει όταν ασχολείστε με κάτι άλλο.

Διασκέδαση

Τα μικρά παιδιά βαριούνται εύκολα να παίζουν με τα ίδια παιχνίδια. Έτσι, το μικρό σας μπορεί να δοκιμάζει διαφορετικούς τρόπους να χρησιμοποιήσει τα ίδια αντικείμενα ή παιχνίδια. Μπορεί δηλαδή να πετάξει ένα αντικείμενο που πλέον βρίσκει βαρετό και αν του φανεί διασκεδαστικό, να το επαναλάβει.

Έκφραση συναισθημάτων

Σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με λόγια. Συνήθως επικοινωνούν μέσω πράξεων, όπως το κλάμα ή το πέταγμα πραγμάτων. Πετώντας πράγματα, το μικρό σας μπορεί να εκφράζει τον θυμό ή την απογοήτευση για κάποιον άλλο λόγο, π.χ. επειδή πεινάει.

Λάθος χρήση

Το παιδί μπορεί να είναι πολύ μικρό για να κατανοήσει τη σωστή χρήση των αντικειμένων και μπορεί να τα πετάξει λόγω αυτής της έλλειψης κατανόησης. Μπορεί επίσης να το κάνει επειδή έχει δει κάποιον άλλον να το κάνει. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να έχει δει ένα μεγαλύτερο παιδί να ρίχνει μια μπάλα και αργότερα να δοκιμάσει το ίδιο με οποιοδήποτε αντικείμενο του θυμίζει το σχήμα της.

Πώς θα το σταματήσετε

  • Εξηγήστε τις συνέπειες: Εξηγήστε στο παιδί με απλή γλώσσα και έναν ευγενικό τόνο ότι ορισμένα αντικείμενα θα μπορούσαν να σπάσουν και να μη λειτουργούν σωστά εάν πέσουν.
  • Βάλτε κανόνες: Κάθε φορά που το παιδί ρίχνει ένα παιχνίδι, πάρτε το από εκείνο για λίγο. Ορίστε έναν κανόνα ότι κάθε φορά που ρίχνει κάτι, το αντικείμενο θα απομακρύνεται από αυτό. Αυτή η τεχνική θα κάνει το παιδί να συνειδητοποιήσει ότι η ρίψη πραγμάτων είναι μη αποδεκτή συμπεριφορά.
  • Δώστε επιλογές: Δώστε εναλλακτικές λύσεις όταν το παιδί φαίνεται να έχει την επιθυμία να ρίξει αντικείμενα ή να εξερευνήσει. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για τα μικρά νήπια που συχνά πετάνε αντικείμενα από περιέργεια. Θα μπορούσατε να του προσφέρετε αντικείμενα που προορίζονται να πεταχτούν, όπως μια μπάλα. Αυτό θα βοηθήσει επίσης το παιδί να κάνει διάκριση μεταξύ αντικειμένων που προορίζονται να πεταχτούν και εκείνων που δεν επιτρέπεται να πετάγονται.