Κάθε μωρό, αφού δεν μπορεί να επικοινωνήσει λεκτικά, εκφράζεται με άλλους τρόπους. Ένας συνήθης εξ’ αυτών είναι και το κλάμα. Έτσι, σας ειδοποιεί για τις ανάγκες του και ζητά την υποστήριξή σας. Το πιο σημαντικό εάν το μωρό σας ξυπνά κλαίγοντας τη νύχτα είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι και με αγάπη να επαναφέρετε την ηρεμία και τη γαλήνη.

 

Διαβάστε επίσης: Αυτο-ηρεμία: Πώς μπορεί να τη μάθει το μωρό;

Γιατί το μωρό ξυπνά κλαίγοντας τη νύχτα

Χρειάζεται την παρουσία σας

Το να ξυπνά και να βρίσκεται μόνο του στο σκοτάδι μπορεί να είναι τρομακτικό για το μωρό σας. Επομένως, καταφεύγει στο κλάμα για να σας ειδοποιήσει να έρθετε κοντά του. Επιπλέον, περίπου στην ηλικία των οκτώ με δέκα μηνών, τα μωρά βιώνουν το αναπτυξιακό στάδιο γνωστό ως άγχος αποχωρισμού. Το μωρό γίνεται δηλαδή πιο ανήσυχο όταν βρίσκεται μακριά σας. Κάθε φορά που απομακρύνεστε και εξαφανίζεστε από το οπτικό του πεδίο ή αναθέτετε σε κάποιον άλλο να το προσέχει, αναστατώνεται και κλαίει.

Όταν το βάζετε για ύπνο μπορεί να αρνείται να σας αφήσει να φύγετε από κοντά του και κατά τη διάρκεια της νύχτας, σας ψάχνει. Το μωρό σας δεν έχει μάθει ακόμα πως οι γονείς συνεχίζουν να υπάρχουν και θα επιστρέψουν, έστω κι αν βρίσκονται στο διπλανό δωμάτιο.

Νιώθει άβολα ή χρειάζεται κάτι

Το φαγητό και η άνεση είναι θεμελιώδεις πτυχές για να αισθάνεται ένα βρέφος ήρεμο και ήσυχο και να αποκοιμιέται. Εάν το μωρό σας πεινάει, έχει βρεγμένη πάνα ή αισθάνεται πολύ ζέστη ή αντίθετα, κρύο, νιώθει άβολα και έχει ανάγκη τη βοήθειά σας.

Το ίδιο ισχύει αν το μωρό σας είναι άρρωστο ή βγάζει δοντάκια. Ο πόνος, ο πυρετός, ο βήχας, οι κολικοί είναι δυσάρεστες καταστάσεις που το μωρό σας προφανώς δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει.

Δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί

Το μωρό σας μπορεί να κλαίει επειδή δυσκολεύεται να ξανακοιμηθεί. Τα μωρά κατά κανόνα κοιμούνται ελαφρά και τα ξυπνήματα είναι συχνά. Ένας θόρυβος, μια άβολη κατάσταση όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω ή μια αλλαγή στη φάση του ύπνου είναι μερικοί από τους λόγους αφύπνισης.

Σε αυτή την περίπτωση, το μωρό είναι κουρασμένο αλλά δεν έχει μάθει ακόμα να κοιμάται ξανά μόνο του. Επομένως, το κλάμα είναι έκφραση απογοήτευσης και «έκκληση» για βοήθεια.

«Νυχτερινός τρόμος»

Τέλος, εάν το μωρό σας κλαίει τη νύχτα ή είναι ταραγμένο και πολύ νευρικό, μπορεί να είχε ένα επεισόδιο νυχτερινού τρόμου. Αυτή είναι μια παραυπνία στα βρέφη, κατά την οποία μπορεί να βιώσουν πολύ έντονο φόβο. Ένα τέτοιο επεισόδιο διαρκεί συνήθως λίγα δευτερόλεπτα και το βρέφος, αν και φαίνεται ξύπνιο, δεν είναι. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να το ξυπνήσετε και αν το κάνετε, θα μπερδευτεί.

Επομένως σε αυτήν την περίπτωση, παραμείνετε δίπλα του μέχρι να περάσει, χωρίς να προσπαθήσετε να το ξυπνήσετε.

Τι να κάνετε αν το μωρό σας ξυπνά κλαίγοντας

  • Βεβαιωθείτε για τις ανάγκες του.

Το τάισμα, η αλλαγή πάνας ή το σκέπασμα του μωρού με μια κουβέρτα είναι πολλές φορές αρκετά για να αυξήσουν την άνεση, να ηρεμήσουν το μωρό και να προάγουν τον ύπνο.

  • Αγκαλιάστε το, χαϊδέψτε το, τραγουδήστε του ένα νανούρισμα.

Η αγκαλιά και η φωνή σας μπορούν να βοηθήσουν το μωρό σας να νιώσει καλύτερα και να αντιμετωπίσει τη δυσφορία.

  • Κοιμηθείτε κοντά στο μωρό σας.

Το να νιώθει την παρουσία σας, βοηθά το μωρό σας να ξανακοιμηθεί μετά από ένα απότομο ξύπνημα.

  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το μωράκι σας ξυπνά πολύ συχνά τις νύχτες με κλάματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για σωστή καθοδήγηση.