Tο παιδί σας τρώει ναι μεν κανονικές μερίδες αλλά μόνο από καναδυό φαγητά; Αντί να του τάζετε βόλτες και δωράκια ή να καβγαδίζετε προκειμένου να φάει… φασολάκια, δοκιμάστε να του τα σερβίρετε με ελκυστικό τρόπο ή μαγειρέψτε τα διαφορετικά.

Ας δούμε ορισμένες ιδέες για να του ανοίξουμε την όρεξη για ψάρι, όσπρια, φρούτα και λαχανικά…

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Ποια χρώματα τους… ανοίγουν την όρεξη;

Προσθέτοντας ποικιλία στη διατροφή του παιδιού

Tο ψάρι είναι συχνά πρώτο στη λίστα με τις ανεπιθύμητες τροφές των παιδιών. Καθαρίστε το καλά και φτιάξτε κροκέτες ή κάποια σούπα που να έχει μέσα μικρά κομματάκια ξεψαχνισμένου ψαριού μαζί με πολλά λαχανικά. Mία άλλη λύση είναι να φτιάξετε σάντουιτς για το παιδί με τόνο, γλώσσα ή μπακαλιάρο και σπιτική μαγιονέζα.

Προχωρώντας στα όσπρια, τι θα λέγατε να τα μετατρέψετε σε ένα νόστιμο πουρέ; Ομοίως, μπορείτε να φτιάξετε κεφτέδες με φασόλια, ρεβιθοκεφτέδες κλπ. Θυμηθείτε πως οι φακές δεν γίνονται μόνο σούπα, μπορούν να γίνουν σαλάτα με καλαμπόκι. Oι γίγαντες επίσης μπορούν να μπουν σε σάντουιτς με τυρί.

Ως προς τα φρέσκα φρούτα, καταναλώνονται πιο εύκολα από τα παιδιά με τη μορφή χυμών. Mια πολύχρωμη επίσης φρουτοσαλάτα μπορεί να είναι πολύ ελκυστική. Τέλος, τα λαχανικά είτε ωμά είτε μαγειρεμένα είναι γνωστό πόσο ωφελούν τα παιδιά χάρη στις βιταμίνες, τα ανόργανα στοιχεία και τις φυτικές ίνες που περιέχουν. Aν το παιδί όμως αρνείται να τα καταναλώσει στη φυσική τους μορφή, δοκιμάστε να του τα προσφέρετε σε σπιτικές πίτες (σπανακόπιτες, χορτόπιτες κλπ.), καθώς επίσης και σε σπιτικές πίτσες.

Τι άλλο είναι καλό να κάνετε

  • Bάλτε μια μικρή ποσότητα από το φαγητό που δεν πολυσυμπαθεί το παιδί στο πιάτο του.
  • Mην το δωροδοκείτε προκειμένου να φάει.
  • Mην αρχίσετε τις απαγορεύσεις. Tο παιδί δεν έχει κριτήριο να καταλάβει γιατί του απαγορεύουμε να τρώει κάποιες τροφές και θα χωρίσει τα τρόφιμα σε «καλά» και σε «κακά». Πρέπει λοιπόν να το μάθουμε να τρώει απ’ όλα με μέτρο.
  • Φροντίστε τα γλυκά που καταναλώνει το παιδί να μην συνδυάζουν ζάχαρη και λίπος και φυσικά να μη γίνεται κατάχρηση. Ορισμένες γλυκές ιδέες είναι το παστέλι που γίνεται με σουσάμι και μέλι, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, το κέικ με ελαιόλαδο και το σταφιδόψωμο.