Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση για απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία εντελώς υποκειμενική, μιας και μόνο εμείς γνωρίζουμε πότε και αν είμαστε ψυχολογικά έτοιμες για μια προσπάθεια που απαιτεί επιμονή και υπομονή. Επίσης αλήθεια είναι ότι γενικά, σκοπός μας πρέπει να είναι η αλλαγή των «βλαβερών» συνηθειών που μας κάνουν να βάζουμε επιπλέον κιλά. Ωστόσο υπάρχουν πάντα καλύτερες και λιγότερο καλές περίοδοι για να ξεκινήσουμε δίαιτα. Και αυτή, τα μέσα δηλαδή Φεβρουαρίου και οι αρχές Μαρτίου είναι οι πιο κατάλληλες μας λένε οι ειδικοί Γιατί να ξεκινήσω τώρα δίαιτα Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι είμαστε ήδη μακριά από τις εορταστικές περιόδους Τα Χριστούγεννα είναι πίσω μας και το Πάσχα θέλει πολύ περισσότερο από μήνα. Συνεπώς, είμαστε μακριά από πειρασμούς που ενδέχεται να «δυσκολέψουν» τις προσπάθειες μας, και μάλιστα στο ξεκίνημά τους. Ο καιρός ανοίγει, οπότε και πεινάμε λιγότερο Θα έχετε σίγουρα διαπιστώσει ότι το χειμώνα τα κιλά φεύγουν πιο δύσκολα ή ότι παραδοσιακά το βάρος σας τους ψυχρούς μήνες του χρόνου είναι υψηλότερο από ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι; Το γεγονός αυτό, δικαιολογείται και βιολογικά αλλά και πρακτικά. Κάνοντας δίαιτα το βασικό συστατικό που θέλουμε να διώξουμε είναι το σωματικό μας λίπος. Ωστόσο, πέρα από ανεπιθύμητο, το λίπος αποτελεί και μια από τις βασικότερες αποθήκες ενέργειας του οργανισμού αλλά και ένα μονωτικό υλικό (το υποδόριο όπως λέμε λίπος) κάτω από το δέρμα. Το χειμώνα λοιπόν που η θερμοκρασία πέφτει, ο οργανισμός αφενός «ζητάει» περισσότερη ενέργεια, αφετέρου δεν αποχωρίζεται εύκολα τη «φυσική του εσωτερική κουβέρτα» που είναι το λίπος. Για αυτό και συνήθως το χειμώνα χάνουμε πιο δύσκολα βάρος σε σχέση με το καλοκαίρι. Σε γενικές πάντως γραμμές το χρονικό διάστημα από Μάρτιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θεωρείται η ιδανικότερη περίοδος για να ξεκινήσουμε δίαιτα. Το φως και η ζέστη μάς κάνουν πιο δραστήριους, επομένως είναι ευκολότερο να χάσουμε βάρος. Επιπλέον, το αυξημένο φως επηρεάζει τις χημικές διεργασίες του εγκεφάλου και μας δημιουργεί καλή διάθεση, οπότε είναι ευκολότερο να μπούμε σε μια διαδικασία στέρησης, όπως είναι η δίαιτα.  Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη, διαιτολόγος διατροφολόγος