Οι εικόνες μικρών κοριτσιών που βάφουν τα νύχια τους είναι πολύ συχνές στο Διαδίκτυο. Όπως, επίσης, κι εκείνες με τις πιτσιρίκες που βάζουν το κραγιόν της μαμάς τους ή πειραματίζονται γενικότερα με τα καλλυντικά της. Κι ενώ θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είναι απλά χαριτωμένες, κάποιος άλλος θα μπορούσε εύλογα να αναρωτηθεί: Πόσο νωρίς είναι πολύ νωρίς;

Σύμφωνα με μια τρέχουσα έρευνα, που πραγματοποιείται για λογαριασμό της εταιρείας «Nailbox», σχετικά με το πόσο οι γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να αλληλεπιδρούν με τα καλλυντικά, ο μέσος βρετανός απαντά ότι επιτρέπει στην κόρη του να βάφει τα νύχια της από την ηλικία των 4 περίπου ετών. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων κρίνει ότι τα 8 χρόνια θα ήταν η ιδανική ηλικία για τις κόρες τους να γνωρίσουν το βερνίκι νυχιών, παρόλο που το κάνουν πολύ νωρίτερα.

Πιο συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκαν για τους λόγους που πρώτη φορά ένιωσαν την ανάγκη να βάψουν τα νύχια της κόρης τους, το 54% απάντησε «επειδή είναι χαριτωμένο», το 36% παραδέχτηκε ότι το έκανε απλά «επειδή το κάνουν όλα τα υπόλοιπα κοριτσάκια», ενώ το 18% εξήγησε ότι ήθελε μόνο να «τα ενθαρρύνει να σταματήσουν να τρώνε τα νύχια τους».

Στην ερώτηση αν θα άφηναν τις κόρες τους να βγουν κι έξω από το σπίτι με τα νύχια βαμμένα σε τόσο μικρή ηλικία, το 63% των γονιών απαντά «ναι, γιατί δεν είναι κακό», όταν το 44% δηλώνει «όχι, γιατί δεν θα ήθελα να με κατηγορήσουν για κακή ανατροφή».

Ενώ, λοιπόν, καθένας έχει τη δική του γνώμη για το πότε πρέπει τα παιδιά να εισαχθούν στον κόσμο των καλλυντικών και του μακιγιάζ, τα παραπάνω ποσοστά της έρευνας δείχνουν ότι πρόκειται για ένα εντελώς αμφιλεγόμενο ζήτημα. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας; Είναι η ηλικία των 4 ετών πολύ νωρίς για να βάφουμε τα νύχια της κόρης μας ή δεν βρίσκετε τίποτα κακό στο να βάζουμε λίγο χρώμα στα μικροσκοπικά δαχτυλάκια της;