Υλικά για 4 άτομα

  • 250 γρ. φάβα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 2 αυγά
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 φλ. καλαμποκάλευρο ή πολέντα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • έ.π. ελαιόλαδο και καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε από την προηγούμενη ημέρα τη φάβα με 4 φλ. νερό, αλάτι και 1 φύλλο δάφνης για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πήξει.
  2. Τη βάζουμε σε τάπερ και την αφήνουμε στο ψυγείο όλη νύχτα.
  3. Την επομένη αδειάζουμε το νερό που τυχόν έχει μαζευτεί στην επιφάνεια, τη βάζουμε σε μια λεκάνη και τη ζυμώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Αν μας βγει πιο αραιή, προσθέτουμε λίγο καλαμποκάλευρο.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο να δέσει για μισή ώρα.
  5. Πλάθουμε σε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
  6. Τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι και σερβίρουμε.

Τip

Συνοδεύονται με μια ωμή σάλτσα ντομάτας που θα φτιάξουμε χτυπώντας στο μπλέντερ 2 ώριμες ξεφλουδισμένες ντομάτες, χυμό από μισό λεμόνι, 1 κ.σ. μπαλσάμικο, 1 κ.γ. ζάχαρη, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, φρέσκο βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά λίγο ταμπάσκο.