Υλικά για 6 άτομα
- 15-20 μαρουλόφυλλα μεγάλα + μερικά για την κατσαρόλα
- στήθη από 1 1/2 κοτόπουλο, περασμένα από το μπλέντερ
- 2 καρότα, τριμμένα
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο + τα κοτσάνια, ολόκληρα
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 φέτα ψωμιού, μουσκεμένη σε γάλα
- 1 αυγό
- χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
- 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- 3-4 κόκκοι μπαχαριού
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεματάμε τα μαρουλόφυλλα για 1 μόνο λεπτό σε άφθονο νερό που κοχλάζει. Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε.
- Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε καλά τον κιμά του κοτόπουλου, το καρότο, τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια, το ψωμί, το αυγό και το αλατοπίπερο.
- Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με μαρουλόφυλλα, το μπαχάρι και τα κοτσάνια από τον άνηθο.
- Ανοίγουμε σε μια λεία επιφάνεια κάθε μαρουλόφυλλο από αυτά που έχουμε ζεματίσει, τοποθετούμε στην άκρη του 1 γεμάτο κουταλάκι γέμιση, στο μέγεθος ενός μικρού κεφτέ, και τυλίγουμε σε ντολμαδάκια.
- Στρώνουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα σφιχτά το ένα κοντά στο άλλο.
- Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και 1/2 φλ. νερό.
- Σκεπάζουμε με ένα πιάτο και μαγειρεύουμε τα ντολμαδάκια, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 45 λεπτά.
Tips
- Μπορούμε να γεμίσουμε τα ντολμαδάκια και με κιμά γαλοπούλας.
- Το ίδιο νόστιμα γίνονται και με αμπελόφυλλα.
- Για πιο πλούσια γεύση, μπορούμε στο τέλος να τα αυγοκόψουμε.