Υλικά για 10 άτομα
- 1 ολόκληρο νουά (περίπου 2 κιλά) από μοσχαράκι γάλακτος
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 2 πράσα, ψιλοκομμένα
- 1 λίτρο λευκό ξηρό κρασί
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή από βιολογικό κύβο
- χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια, ακέρωτα
- 2 κλωναράκια φρέσκου θυμαριού ή 11/2 κ.σ. αποξηραμένο, τριμμένο
- 8-10 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
Εκτέλεση
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το πράσο, τα φέρνουμε μια βόλτα με την κουτάλα και τα σβήνουμε με το κρασί.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 1,5 ώρα.
- Προσθέτουμε τα καρότα και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο για 30 λεπτά ακόμη.
- Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο το κρέας, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σάλτσα να συμπυκνωθεί στο μισό.
Tips
- Προαιρετικά, προσθέτουμε κι άλλα λαχανικά εκτός από καρότα.
- Το ίδιο φαγητό γίνεται και στο φούρνο, σε γάστρα.