Υλικά για 10 άτομα

  • 1 ολόκληρο νουά (περίπου 2 κιλά) από μοσχαράκι γάλακτος
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα, ψιλοκομμένα
  • 1 λίτρο λευκό ξηρό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή από βιολογικό κύβο
  • χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια, ακέρωτα
  • 2 κλωναράκια φρέσκου θυμαριού ή 11/2 κ.σ. αποξηραμένο, τριμμένο
  • 8-10 καρότα, κομμένα σε ροδέλες

Εκτέλεση

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές.
  2. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το πράσο, τα φέρνουμε μια βόλτα με την κουτάλα και τα σβήνουμε με το κρασί.
  3. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 1,5 ώρα.
  4. Προσθέτουμε τα καρότα και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο για 30 λεπτά ακόμη.
  5. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο το κρέας, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σάλτσα να συμπυκνωθεί στο μισό.

Tips

  • Προαιρετικά, προσθέτουμε κι άλλα λαχανικά εκτός από καρότα.
  • Το ίδιο φαγητό γίνεται και στο φούρνο, σε γάστρα.