Υλικά για 10 άτομα
- 2 κιλά βραστόψαρα (κοκκινόψαρο, πέρκα, σφυρίδα)
- 4 πατάτες, καθαρισμένες
- 4 καρότα
- 100 γρ. αρακά, βρασμένο
- 6 κ.σ. αγγουράκι τουρσί, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 5 κ.σ. κάππαρη
- 250 γρ. μαγιονέζα
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κ.σ. κάππαρη, πλυμένη και στραγγισμένη καλά, για το γαρνίρισμα
- 10 μέτριες γαρίδες, βρασμένες, για το γαρνίρισμα
- 1 αγγουράκι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα με 2,5 λίτρα νερό και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες.
- Δέκα λεπτά αφότου πάρουν βράση, ρίχνουμε τα καρότα και τον αρακά. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 1/2 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
- Προσθέτουμε τα ψάρια ολόκληρα ή κομμένα στη μέση. Βράζουμε για ακόμη 10-15 λεπτά, προσέχοντας να μην παραβράσουν τα ψάρια.
- Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα ψάρια και τα ακουμπάμε σε μια πιατέλα. Σε άλλη πιατέλα βάζουμε τα λαχανικά, αφού έχουν κρυώσει, και κόβουμε σε κύβους τις πατάτες και τα καρότα.
- Αφαιρούμε τα κεφάλια και τις ουρές των ψαριών και ξεκοκαλίζουμε προσεκτικά τη σάρκα τους ώστε να μη μείνουν καθόλου κόκαλα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ λιανίζουμε το ψάρι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, τη μισή μαγιονέζα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και στήνουμε το μείγμα στην πιατέλα σε σχήμα ψαριού ή σε ατομικά τσέρκια.
- Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, ώσπου να σφίξει καλά.
- Καλύπτουμε με την υπόλοιπη μαγιονέζα και γαρνίρουμε με τις γαρίδες, τις φέτες αγγουριού και την κάππαρη.
Tips
- Μπορούμε να προσθέσουμε στη διακόσμηση μερικές φέτες από αβγά βραστά και μερικές ροδέλες βραστό καρότο.
- Αν κρατήσουμε τον ζωμό από τα ψάρια και τον διατηρήσουμε στην κατάψυξη, θα έχουμε το βασικό υλικό για να φτιάξουμε όποτε θέλουμε μια ψαρόσουπα.
- Για να φτιάξουμε σπιτική μαγιονέζα, χτυπάμε 2 κρόκους αβγού με 1 κ.σ. ξίδι, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, 300 ml έ.π. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. μουστάρδα. Το ελαιόλαδο το προσθέτουμε σιγά σιγά σε ροή κλωστής για να μην κόψει η μαγιονέζα.