Υλικά για 4 άτομα
- 1 κιλό γαύρος
- 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 3 ντομάτες μεγάλες, ψιλοκομμένες
- 2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. ρίγανη ή θυμάρι
- 1 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 200 ml έ.π. ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Eκτέλεση
- Καθαρίζουμε τον γαύρο, τραβώντας το κεφάλι του ψαριού, το οποίο παρασύρει και τα εντόσθια. Επειτα τον πλένουμε καλά σε άφθονο δροσερό νερό.
- Τον βάζουμε σε σουρωτήρι και τον αλατίζουμε ελαφρώς. Τον αφήνουμε στο σουρωτήρι όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Με το μαχαίρι χαράζουμε έναν σταυρό στο κάτω μέρος κάθε ντομάτας, πιέζουμε να φύγουν τα σπόρια και τις ψιλοκόβουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Καλύπτουμε τον πάτο ενός ταψιού με το μισό λάδι. Απλώνουμε τον γαύρο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στα ψάρια, γιατί καίγονται εύκολα.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη ή με θυμάρι και απλώνουμε την ντομάτα, ανακατεμένη με το σκόρδο, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, επειδή τα ψαράκια είναι ήδη αλατισμένα.
- Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά. Δοκιμάστε με ένα πιρούνι. Η ντομάτα πρέπει ακόμη να κρατάει λίγο, να είναι «ζωντανή», και το ψάρι τρυφερό, να μη στεγνώσει.
Tips
- Τρίψτε το θυμάρι ή τη ρίγανη στις παλάμες σας. Τα φυλλαράκια θα γίνουν σαν σκόνη και θα απομακρύνετε εύκολα κλαράκια και τυχόν σκληρά κομμάτια.
- Η κάππαρη, αφού την αφήσετε 10 λεπτά σε νερό να φύγει η πολλή αλμύρα και τη στραγγίξετε, ταιριάζει πολύ σε αυτό το φαγητό. Ρίξτε 1-2 κ.σ. επάνω στα ψαράκια, προτού απλώσετε την ντομάτα.
- Αν μπείτε στον κόπο να αφαιρέσετε και το κόκαλο των ψαριών, το φαγητό θα γίνει ακόμη πιο ωραίο.