Υλικά για 4 άτομα
- 2 κ.σ. ξίδι από κρασί
- 500 γρ. μπάμιες
- 5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι κόκκινο, ψιλοκομμένο
- 5-6 κόκκους μπαχαριού
- 1 κιλό κοτόπουλο ψαχνό (στήθος και μπούτι), σε κύβους μεγέθους μικρού καρυδιού
- 1 κιλό ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες, ή 1 κουτί κονκασέ ή χυμός ντομάτας
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις μπάμιες και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι, αφού τις ραντίσουμε με λίγο ξίδι.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και το αφήνουμε 10 λεπτά να γυαλίσει και να μαραθεί. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το μπαχάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 5 λεπτά, να πάρει χρώμα το κρέας απ’ όλες τις πλευρές.
- Ρίχνουμε και τις μπάμιες, τις φέρνουμε 2-3 βόλτες και σβήνουμε με το ξίδι.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες ή το χυμό τους, 1 ποτήρι νερό και αλατοπίπερο.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι ή την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 20-25 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε αν έχουν γίνει, ρίχνουμε το μαϊντανό, κουνάμε να πάει παντού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tips
- Σε αυτούς τους χρόνους, οι μπάμιες θα κρατάνε, θα είναι λίγο ζωντανές. Αν τις θέλετε πιο βρασμένες, προσθέστε τες νωρίτερα στο μαγείρεμα.
- Δεν ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για να μη διαλυθούν οι μπάμιες που είναι αρκετά… ευαίσθητες. Μπορούμε να κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα για να ανακατευτούν τα υλικά.
- Ταιριάζει πολύ με πικάντικη μαλακιά φέτα και ζεστό ζυμωτό ψωμί.