Υλικά για 4 άτομα

  • 6-7 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 700 γρ. σπανάκι φρέσκο, τα τρυφερά φύλλα
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • χυμός από 1 λεμόνι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε, κόβουμε σε χοντρά κομμάτια με τα χέρια και πλένουμε το σπανάκι. Το ζεματάμε σε νερό που βράζει για 1-2 λεπτά και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά σε σουρωτήρι.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια πλατιά κατσαρόλα με καπάκι βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να μαραθούν και να γυαλίσουν.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.
  4. Ρίχνουμε και τον μαϊντανό, τον άνηθο, το σπανάκι, τα φέρνουμε 2-3 βόλτες και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τον πελτέ, 1 1/2 φλιτζάνι νερό, αλάτι και πιπέρι.
  5. Όταν το φαγητό πάρει βράση, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά.
  6. Δοκιμάζουμε αν έχει γίνει το ρύζι. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 4-5 λεπτά ακόμη. Το σπανακόρυζο πρέπει να είναι ζουμερό με ωραία δεμένη σάλτσα και όχι στεγνό ή υδαρές και το ρύζι να κρατάει λίγο στο δόντι.
  7. Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tips

  • Αν προτιμάτε το σπανακόρυζο λευκό, παραλείψτε τον πελτέ.
  • Συνοδεύστε το με πικάντικη φέτα ή με κάποιο αλίπαστο, όπως λακέρδα ή ρέγγα.