Υλικά για 6 άτομα
- 150 γρ. φασόλια λευκά, βρασμένα
- 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι ή άλλο κοντό ζυμαρικό
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
- 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 1 κιλό ντομάτες, ώριμες, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. φύλλα δυόσμου, φρέσκου, ψιλοκομμένα
- 1/2 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Από την προηγουμένη μουλιάζουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό, που το αλλάζουμε τουλάχιστον 1-2 φορές.
- Τα βράζουμε χωρίς αλάτι και τα σουρώνουμε όταν είναι σχεδόν έτοιμα.
- Βράζουμε το κοφτό μακαρονάκι σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνει al dente. Το σουρώνουμε και το περιχύνουμε με κρύο νερό. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι. Μόλις γυαλίσει και μαλακώσει, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα, όχι όμως να μαυρίσουν.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και τα φασόλια, αλατοπιπερώνουμε δοκιμάζοντας και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Η σάλτσα πρέπει να είναι πλούσια και δεμένη αλλά όχι νερουλή.
- Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το μαϊντανό και το δυόσμο, ανακατεύουμε πάλι και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.