Υλικά για 4-5 άτομα
- 1 κοτόπουλο (περίπου 1 1/2 κιλό), σε μερίδες
- 1 κιλό κρεμμύδια κόκκινα, ψιλοκομμένα
- 200 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 κιλό ντομάτες ώριμες, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένες, ή 1 κουτί κονκασέ ή χυμός ντομάτας
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 2/3 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- 250 γρ. κεφαλογραβιέρα, σε κύβους
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 πακέτο (500 γρ.) χοντρά μακαρόνια
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα (ταβά ή πλασωτέ) βάζουμε το λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν και να μαραθούν.
- Αραδιάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και το γυρνάμε να πάρει καλό χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.
- Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 2-3 λεπτά, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί. Πού και πού το ανακατεύουμε.
- Αφού περάσουν 30 λεπτά, ρίχνουμε την ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Έπειτα από 15 λεπτά ελέγχουμε αν έχει γίνει το κοτόπουλο και ρίχνουμε και την κεφαλογραβιέρα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν ακόμη 5 λεπτά.
- Στο μεταξύ, έχουμε βράσει τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, τα έχουμε σουρώσει και έχουμε κρατήσει 1 ποτήρι από το νερό τους.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο με το τυρί σε μία πιατέλα και τη σκεπάζουμε να διατηρηθεί ζεστό. Ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Αν η σάλτσα είναι πηχτή, αραιώνουμε με νερό από τα μακαρόνια.
Tips
- Οι χρόνοι μαγειρέματος για το κοτόπουλο δεν μπορεί να είναι σταθεροί. Εξαρτάται από το πόσο σκληρό είναι το κρέας, αν είναι ελευθέρας βοσκής κτλ.
- Αν δεν σας φτάνει η κεφαλογραβιέρα που έχει το φαγητό, μπορείτε να προσθέσετε τριμμένο τυρί πάνω στα μακαρόνια.
- Τρίψτε λίγο πιπέρι από πάνω την ώρα του σερβιρίσματος.