Το μωρό σας που μαθαίνει να περπατάει είναι ένα συναρπαστικό ορόσημο, αφού κυριολεκτικά κάνει βήματα προς έναν εντελώς νέο τρόπο ζωής ως νήπιο. Και όπως πολλά ορόσημα, δημιουργεί πολλές απορίες.

Πότε αρχίζουν τα μωρά να περπατούν;

 

Οι γονείς συχνά πιστεύουν ότι τα μωρά πρέπει να περπατούν ανεξάρτητα όταν είναι 12 μηνών, αλλά το διάστημα 9 έως 18 μηνών θεωρείται εντός του απολύτως φυσιολογικού εύρους.

Πόσος χρόνος χρειάζεται μεταξύ των πρώτων βημάτων του μωρού και του περπατήματος;

 

Δεν υπάρχει επίσημη απάντηση σε αυτό. Το μικρό σας πρέπει να κάνει αμέτρητα υποστηριζόμενα βήματα, κρατώντας το χέρι κάποιου ή ένα έπιπλο, προτού μπορέσει να περπατήσει χωρίς υποστήριξη. Αυτή η σταδιακή διαδικασία από τα υποστηριζόμενα έως τα μη υποστηριζόμενα βήματα μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το μωρό μου να περπατήσει;

 

Το μικρό σας δεν πρόκειται να περπατήσει μέχρι να έχει την ικανότητα να το κάνει, αλλά χρειάζεται την ευκαιρία. Κρατήστε τα χέρια του ενώ στέκεται και δώστε του λίγη ενθάρρυνση. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η τοποθέτηση των επίπλων έτσι ώστε το μωρό σας να μπορεί να συγκρατηθεί σε ένα και να μετακινηθεί σε άλλο χωρίς εμπόδια στο δρόμο ή να βάλετε τα παιχνίδια στον καναπέ και όχι στο πάτωμα, ώστε να σηκωθεί. Απλά βεβαιωθείτε ότι όταν το μικρό σας είναι κοντά στο να περπατήσει, δεν μένει χωρίς επίβλεψη και δεν είναι κοντά σε σκάλες.

Τι πρέπει να κάνω εάν το μωρό μου αργεί να περπατήσει;

 

Όσον αφορά τα ορόσημα, είναι φυσικό να συγκρίνετε το μικρό σας με άλλα παιδιά της ηλικίας του. Ωστόσο, είναι πολύ καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει τη συνολική εξέλιξη του παιδιού σας, η οποία περιλαμβάνει τις κινητικές δεξιότητες, τη γλωσσική ανάπτυξή του και την κοινωνικοποίησή του.

Εάν το παιδί σας είναι 12 μηνών και δεν δείχνει ενδιαφέρον να συρθεί ή να σηκωθεί, ο γιατρός μπορεί να θέλει να διερευνήσει την κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, εάν ένα παιδί είναι 15 μηνών και δεν περπατά μόνο του αλλά έχει καλύψει άλλα ορόσημα, συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αν το μωρό σας πλησιάζει τους 18 μήνες ο γιατρός μπορεί να ελέγξει για διάφορα πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ευελιξίας στη μία πλευρά του σώματος, η οποία θα μπορούσε να είναι ένδειξη ορθοπεδικών προβλημάτων ή νευρολογικών προβλημάτων. Θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όσο το παιδί σας να έχει μεγαλύτερο κεφάλι από το μέσο όρο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να βρει την ισορροπία του.