Τα παιδιά που εκτίθενται σε ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως ο καπνός από πυρκαγιές και οι εξατμίσεις από τα αυτοκίνητα, ήδη από την πρώτη μέρα που θα γεννηθούν μπορεί να κινδυνεύουν από υψηλότερο ποσοστό κινδύνου καρδιακών παθήσεων και άλλων παθήσεων στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Stanford University.

Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων ως ενήλικες

Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο Nature Scientific Reports, είναι η πρώτη του είδους της που διερευνά τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε επίπεδο κυττάρων και ταυτόχρονα επικεντρώνεται τόσο στο καρδιαγγειακό όσο και στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

Επιβεβαιώνει μάλιστα, προηγούμενες έρευνες που επισημαίνουν ότι η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να αλλάξει τη γονιδιακή ρύθμιση με τρόπο που μπορεί να επηρεάσει τη μακροχρόνια υγεία, εύρημα που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γονείς και ειδικοί αντιμετωπίζουν τον αέρα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Πώς επιδρά η ρύπανση στο DNA;

Η έκθεση σε λεπτά σωματίδια γνωστά ως PM2.5, μονοξείδιο του άνθρακα και όζον με την πάροδο του χρόνου συνδέεται με αυξημένη μεθυλίωση, μια μεταβολή των μορίων DNA που μπορούν να αλλάξουν τη δραστηριότητά τους χωρίς να αλλάξουν την αλληλουχία τους.

Αυτή η αλλαγή στη γονιδιακή έκφραση μπορεί να μεταδοθεί στις μελλοντικές γενιές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συσχετίζεται με την αύξηση των μονοκυττάρων, των λευκών αιμοσφαιρίων που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες και θα μπορούσαν ενδεχομένως να προδιαθέσουν τα παιδιά για καρδιακές παθήσεις στην ενηλικίωση.

Για την επαλήθευση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων απαιτούνται μελλοντικές μελέτες, επισημαίνουν οι ειδικοί.